Η Ινομυαλγία στους Άνδρες

Η ινομυαλγία είναι μία σύνθετη πάθηση με πολλαπλά συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διάχυτο άλγος, αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία ή ημικρανία. Λόγω των πολλαπλών και διαφορετικών συμπτωμάτων της, η νόσος είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, δεν υπάρχουν σήμερα ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου. Η ινομυαλγία επηρεάζει περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και εμφανίζεται 7-9 φορές συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Κλινικές Διαφορές της Ινομυαλγίας στους Άνδρες και τις Γυναίκες

Η συμπτωματολογία της νόσου διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι σημαντικότερες διαφορές αφορούν τα επίπεδα δυσλειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος και την αλληλεπίδραση μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος, καθώς και τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

Μία έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες ασθενείς με ινομυαλγία παρουσιάζουν υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος και υπολειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος, κατά την ξεκούραση. Όταν επίσης αλλάζει η στάση του άνδρα ασθενούς, παρατηρείται μία παθολογική απόκριση από το συμπαθητικό και το πνευμονογαστρικό. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες λόγω της αλλαγής στάσης.

Χαμηλά Ποσοστά Διάγνωσης

Καθώς η ινομυαλγία είναι δύσκολο να διαγνωστεί και είναι ιδιαίτερα σπάνια στους άνδρες, συχνά παραμένει αδιάγνωστη και τα συμπτώματά της αποδίδονται σε άλλα αίτια.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Arthritis Care and Research παρατήρησε ότι η νόσος έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά διάγνωσης στους άνδρες. Οι ερευνητές εξέτασαν άνδρες εθελοντές από τη Μιννεσότα των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας τα κριτήρια διάγνωσης του American College of Rheumatology για την ινομυαλγία, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περίπου το 6.4% των ασθενών είχε σίγουρα ινομυαλγία ενώ τα ποσοστά διαγνωσμένων περιστατικών της νόσου είναι κάτω από 3% στην ίδια περιοχή. Το γεγονός αυτό δείχνει ουσιαστικά ότι πολλά περιστατικά ινομυαλγίας στους άνδρες παραμένουν αδιάγνωστα, επομένως η συχνότητα της νόσου ίσως είναι υψηλότερη.

Άνδρες Ασθενείς με Ινομυαλγία και Φροντίδα Υγείας

Αν και γενικά τα ποσοστά διάγνωσης της ινομυαλγίας είναι χαμηλά, αυτό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο γεγονός ότι αρκετοί θεωρούν την ινομυαλγία ψυχολογικό νόσημα, επομένως φοβούνται να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικό.

Ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών με ινομυαλγία, οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους δεν αναζητούν βοήθεια περιλαμβάνουν τον φόβο ότι μπορεί να θεωρηθούν «αδύναμοι», να παραμεληθούν από τους γιατρούς, να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα, να μην έχουν συμπαράσταση από τον γιατρό ή να μην λάβουν πραγματική θεραπεία.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι άνδρες ασθενείς με ινομυαλγία να περιμένουν περισσότερο μέχρι να αναζητήσουν βοήθεια σε σχέση με τις γυναίκες ασθενείς που πάσχουν από την ίδια νόσο.

Φωτογραφία: Nathan Cowley

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα