Η Διακοπή του Καπνίσματος Μειώνει τον Κίνδυνο Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Οι ενήλικες που έχουν σταματήσει το κάπνισμα για περισσότερο από μία δεκαετία έχουν μικρότερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε σχέση με αυτούς που σταμάτησαν πιο πρόσφατα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ.

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον παραπάνω κίνδυνο. Η νέα έρευνα ωστόσο προσφέρει δεδομένα που δείχνουν ότι τα χρόνια διακοπής του καπνίσματος επηρεάζουν επίσης τη μείωση του κινδύνου.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα, καθώς έτσι καθυστερεί περισσότερο η εμφάνιση της νόσου», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Τζέφρι Σπαρκς από το Birgham and Women’s Hospital και την Ιατρική σχολή του Harvard στη Βοστόνη.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι αν και η διακοπή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου, υπάρχουν οφέλη και από τον περιορισμό των τσιγάρων.

Ο Σπαρκς και οι συνεργάτες του εξέτασαν 38 χρόνια δεδομένων για περισσότερες από 230.000 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στο Nurses Health Study, εκ των οποίων οι 1.528 εμφάνισαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, αυτές που κάπνιζαν είχαν 47% αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis Care and Research.

Οι καπνιστές είχαν επίσης 67% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν οροθετική νόσο, η οποία έχει συνήθως πιο σοβαρή πορεία με περισσότερες παραμορφώσεις των αρθρώσεων, αναπηρία και φλεγμονή.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν σταματήσει το κάπνισμα μέσα στα τελευταία 5 χρόνια, αυτές που είχαν κάνει διακοπή του καπνίσματος πριν 30 χρόνια ή περισσότερο είχαν 37% μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν οροθετική ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι γυναίκες της έρευνας ήταν κατά πλειοψηφία λευκές και με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, επομένως είναι πιθανό τα αποτελέσματα να διαφοροποιούνται σε άλλες ομάδες ασθενών, είπαν οι ερευνητές. Οι συνήθειες σχετικά με το κάπνισμα εξετάστηκαν επίσης κάθε 2 χρόνια, επομένως αλλαγές που συνέβησαν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατό να υπολογιστούν.

«Τα αποτελέσματα δίνουν στους καπνιστές έναν ακόμα λόγο για να σταματήσουν το κάπνισμα», είπε ο Δρ Κέιλεμπ Μισόντ, ένας επιστήμονας από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα που δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

«Υπάρχει στενή σχέση δόσης-εξάρτησης ανάμεσα στον αθροιστικό κίνδυνο καπνίσματος και του κινδύνου ρευματοειδούς αρθρίτιδας», είπε ο Μισόντ.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα, η διακοπή του καπνίσματος δεν μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η τελευταία αποτελεί μία πηγή χρονίου πόνου για αρκετούς ασθενείς», είπε ο Μισόντ. «Ωστόσο, όσοι καπνίζουν μπορούν να μειώσουν τον παραπάνω κίνδυνο μειώνοντας τα τσιγάρα ή διακόπτοντας εντελώς το κάπνισμα».

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα