Μπορεί η Διατροφή να Επηρεάσει τα Συμπτώματα των Ρευματικών Παθήσεων;

Η διατροφή επηρεάζει ελάχιστα την πορεία των συμπτωμάτων στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης της βιβλιογραφίας που εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό RMD Open και διαπίστωσε ότι η υγιεινή διατροφή ναι μεν προσφέρει μία σειρά οφέλη στη γενικότερη υγεία, ωστόσο οι θετικές επιδράσεις της στην πρόγνωση των ρευματικών ή μυοσκελετικών νόσων είναι αμελητέες.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η διατροφή παίζει κεντρικό ρόλο στην πρόγνωση των καρδιαγγειακών ή ψυχιατρικών νόσων, ωστόσο δεν ήταν σαφές αν μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα των ρευματικών παθήσεων.

Θέλοντας να καλύψουν το παραπάνω κενό γνώσης, επιστήμονες από το European League Against Rheumatism (EULAR) ξεκίνησαν μία διεθνή συνεργασία με σκοπό να εξετάσουν τις επιδράσεις της διατροφής, της φυσικής άσκησης, του σωματικού βάρους, του αλκοόλ, του καπνίσματος και της εργασίας στην πρόγνωση των ρευματολογικών νοσημάτων.

Ιδιαίτερα για τη διατροφή, οι επιστήμονες έψαξαν όλη τη βιβλιογραφία με τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες ή έρευνες παρατήρησης οι οποίες είχαν εξετάσει τις επιδράσεις συγκεκριμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής στο άλγος, τις αρθρικές βλάβες και τη λειτουργικότητα των ασθενών που πάσχουν από 7 κοινές ρευματικές και μυοσκελετικές νόσους.

Οι παθήσεις που εξετάστηκαν ήταν:

Συνολικά, στην ανάλυση εξετάστηκαν 24 συστηματικές μελέτες της βιβλιογραφίας για το διάστημα από το 2013 μέχρι το 2018, καθώς και 150 έρευνες (χωρίς περιορισμό στην ημερομηνία δημοσίευσης).

Οι περισσότερες από τις έρευνες που εξετάστηκαν είχαν ασχοληθεί περισσότερο με την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, είχαν εξετάσει τη σύνδεση των παραπάνω παθήσεων με διάφορα τρόφιμα, δίαιτες, βιταμίνες, μέταλλα, συμπληρώματα ή συστατικά τροφίμων.

Δυστυχώς, ελάχιστες μελέτες είχαν ασχοληθεί με την οστεοαρθρίτιδα, επομένως οι παρατηρήσεις της ανάλυσης για αυτή τη νόσο είχαν χαμηλή ισχύ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, αν και ορισμένες ουσίες στη διατροφή (ιχθυέλαια, χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη, βιταμίνη D, αβοκάντο και σόγια) επηρέαζαν σε κάποιο βαθμό την πορεία των ρευματικών νόσων, οι επιδράσεις τους δεν ήταν στατιστικώς σημαντικές ούτε είχαν ιδιαίτερη κλινική σημασία.

Ειδικά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αν και ο αριθμός των ερευνών ήταν σχετικά μικρός, παρατηρήθηκαν ορισμένα οφέλη από τα προβιοτικά, τη βιταμίνη D και τα ωμέγα-3, ωστόσο η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι τα οφέλη ήταν πολύ περιορισμένα έως αμελητέα.

Τα ιχθυέλαια και τα ωμέγα-3 προσέφεραν ορισμένα οφέλη στους ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο ή ψωριασική αρθρίτιδα, ωστόσο και εδώ η σύνδεση ήταν σχετικά ασθενής.

Σε όλες τις υπόλοιπες παθήσεις που εξετάστηκαν δεν παρατηρήθηκε καμία σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και την πρόγνωση της νόσου ή την πορεία των συμπτωμάτων.

«Κατά συνέπεια, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποια συγκεκριμένη ουσία στη διατροφή μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς με οστεοαρθίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Για τις υπόλοιπες νόσους που εξετάσαμε, ο αριθμός των ερευνών ήταν εξαιρετικά χαμηλός, ωστόσο και πάλι δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς που πάσχουν από τις παραπάνω νόσους θα πρέπει να προτιμούν μία υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας παράλληλα την παχυσαρκία η οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιβαρύνει την πρόγνωση των ρευματικών νόσων.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα