Μπορεί ένα Κύτταρο της Φυσικής Ανοσίας να Ενοχοποιείται για την Ινομυαλγία;

Ένα συγκεκριμένο είδος ανοσιακών κυττάρων μπορεί να εισέλθει στα νευρικά κύτταρα, προκαλώντας έτσι ινομυαλγία, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα η οποία εξέτασε πειραματόζωα.

Η ινομυαλγία είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από χρόνιο, διάχυτο και εξουθενωτικό άλγος. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία σχετικά με την αιτιολογία της νόσου, το κεντρικό νευρικό σύστημα ενισχύει λανθασμένα τα νευρικά σήματα που διέρχονται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, γεγονός που αυξάνει την ευαισθησία στο άλγος δημιουργώντας παράλληλα ένα φαύλο κύκλο.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό διερεύνηση και άλλες θεωρίες σχετικά με την αιτιολογία της νόσου, οι οποίες υποστηρίζουν ότι πιθανώς για το άλγος που εμφανίζεται στους ασθενείς ενοχοποιείται και το περιφερικό νευρικό σύστημα ή άλλοι παράγοντες.

Μία έρευνα του 2021 δοκίμασε να εισάγει αντισώματα από ασθενείς με ινομυαλγία σε ποντίκια, γεγονός που τελικά αύξησε την ευαισθησία των τελευταίων στον πόνο. Η παρατήρηση αυτή πρακτικά έδειξε ότι η ινομυαλγία έχει αυτοάνοση αιτιολογία και διάφορα ανοσιακά κύτταρα μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνισή της.

Οι επιστήμονες της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS ακολούθησαν μία παρόμοια προσέγγιση. Συγκεκριμένα, ένα άλλο είδος ανοσιακών κυττάρων από ασθενείς με ινομυαλγία (τα ουδετερόφιλα) και ακολούθως χορήγησαν τα κύτταρα αυτά ενδοφλεβίως σε ποντίκια.

Από εξετάσεις που έκαναν οι επιστήμονες στα πειραματόζωα, παρατήρησαν ότι τα τελευταία παρουσίασαν αυξημένη ευαισθησία στο άλγος μετά την έκθεσή τους στα ανθρώπινα ουδετερόφιλα.

Τα ουδετερόφιλα αποτελούν κομμάτι του συστήματος της φυσικής ανοσίας, δηλαδή της πρώτης γραμμής άμυνας του οργανισμού ενάντια σε διάφορα παθογόνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει αυξημένα επίπεδα ουδετεροφίλων, καθώς και των φλεγμονωδών κυτταροκινών που παράγονται από τα τελευταία, στους ασθενείς με ινομυαλγία.

Τα ουδετερόφιλα συνήθως δεν βρίσκονται σε ιστούς του νευρικού συστήματος, εκτός αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός ή συγκεκριμένες παθήσεις. Ωστόσο, στις απεικονιστικές εξετάσεις που έκαναν στα ποντίκια της έρευνας οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχε εισβολή των ουδετεροφίλων στα γάγγλια του περιφερικού νευρικού συστήματος.

Μάλιστα, η εισβολή αυτή συνέβη μόλις 1 ώρα μετά την έγχυση των ουδετεροφίλων και τα ζώα παρουσίασαν άμεσα αυξημένη ευαισθησία στο άλγος.

Προφανώς, η παρούσα μελέτη εξέτασε πειραματόζωα, επομένως δεν ήταν δυνατό να εξετάσει την επίδραση και άλλων χρονίων νόσων που συχνά συνυπάρχουν με την ινομυαλγία στους ανθρώπους ασθενείς, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές του ύπνου. Ωστόσο, από τις παρατήρησεις της επιστημονική ομάδα φαίνεται ότι τα ουδετερόφιλα πιθανώς παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση χρόνιου φλεγμονώδους πόνου.

Η ανακάλυψη αυτή, αν επιβεβαιωθεί, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας, καθώς όταν οι επιστήμονες περιόρισαν τα ουδετερόφιλα στα ποντίκια, το άλγος μειώθηκε.

«Από την έρευνά μας φαίνεται ότι τα ουδετερόφιλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση χρονίου πόνου μέσω των επιδράσεών τους στα περιφερικά αισθητικά γάγγλια», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη μία νέα μελέτη στην οποία σκοπεύει να εξερευνήσει πιο λεπτομερώς την ανοσιακή βάση της ινομυαλγίας.

Φωτογραφία: MART PRODUCTION

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα