Με τι Ασχολείται ο Ρευματολόγος;

Τι είναι ο Ρευματολόγος;

Ο ρευματολόγος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία των φλεγμονωδών παθήσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τα οστά και τους μύες.

Οι ρευματολόγοι μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν παθήσεις του μυοσκελετικού, ωστόσο δεν κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι περισσότεροι γιατροί αυτής της ειδικότητας εστιάζουν συνήθως σε ένα κομμάτι της ρευματολογίας το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Τις αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις νόσους
  • Τις μη φλεγμονώδεις εκφυλιστικές αρθροπάθειες
  • Τις παθήσεις των μαλακών ιστών
  • Το χρόνιο πόνο
  • Τις μεταβολικές παθήσεις που επηρεάζουν τα οστά
  • Τις παιδιατρικές ρευματικές παθήσεις

Ποιες Παθήσεις μπορεί να Διαγνώσει και να Αντιμετωπίσει ο Ρευματολόγος;

Ο ρευματολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους μύες και τα αγγεία (αγγειίτιδες).

Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται:

Ποιες Εξετάσεις Κάνει ο Ρευματολόγος;

Ο ρευματολόγος κάνει διάφορες εξετάσεις οι οποίες τον βοηθούν να διαγνώσει τις ρευματικές παθήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

Φυσική Εξέταση

Κατά την πρώτη επίσκεψη ενός ασθενούς ή όταν θέλει να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα μίας αγωγής που έχει χορηγήσει, ο ρευματολόγος κάνει συνήθως μία πλήρη φυσική εξέταση.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο ρευματολόγος θα εκτιμήσει την γενικότερη υγεία του ασθενούς εξετάζοντας τον σφυγμό και τους λεμφαδένες. Θα ακροαστεί επίσης τους πνεύμονες και την καρδία.

Ο ρευματολόγος θα εξετάσει επίσης περιοχές στις οποίες ο ασθενής αναφέρει άλγος ή ακαμψία. Μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να λυγίσει, να σφίξει ή να κάνει διατάσεις στις περιοχές αυτές. Οι αρθρώσεις και οι μύες εξετάζονται αμφοτερόπλευρα έτσι ώστε ο ρευματολόγος να μπορεί να συγκρίνει το μέγεθος, την έκταση της φλεγμονής, το εύρος κίνησης και τη λειτουργικότητα.

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις στη μία πλευρά του σώματος, ενώ άλλοι μπορεί να παρατηρήσουν άλγος και ακαμψία αμφοτερόπλευρα.

Ο ρευματολόγος θα εξετάσει επίσης το ατομικό ιστορικό του ασθενούς, τις συνοδές χρόνιες παθήσεις, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό κατά την πρώτη εξέταση ενός ασθενούς.

Διαγνωστικές Εξετάσεις

Ο ρευματολόγος μπορεί να διαγνώσει συστηματικές φλεγμονώδεις νόσους, καθώς και παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Χρησιμοποιεί συνήθως ένα μεγάλο εύρος εξετάσεων για την ταυτοποίηση της υποκείμενης νόσου που ευθύνεται για τα συμπτώματα ενός ασθενούς.

Ορισμένα πιθανά αίτια φλεγμονής περιλαμβάνουν:

  • Έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες
  • Κληρονομικότητα
  • Λοιμώξεις
  • Αυτοάνοσες παθήσεις
  • Παθολογικό μεταβολισμό του ουρικού οξέος

Ο ρευματολόγος μπορεί να διαγνώσει επίσης παθήσεις που προκαλούν απώλεια οστικής μάζας ή χόνδρου, όπως για παράδειγμα η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα.

Απεικονιστικές Εξετάσεις

Ο ρευματολόγος χρησιμοποιεί συνήθως διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις για να αναζητήσει σημεία αρθρικής βλάβης. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφία
  • Υπέρηχο
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Αξονική τομογραφία
Εργαστηριακές Εξετάσεις

Οι εργαστηριακές εξετάσεις περιλαμβάνουν λήψη ενός δείγματος αίματος, ούρων ή αρθρικού υγρού και ανάλυσή τους στο εργαστήριο.

Ο ρευματολόγος χρησιμοποιεί τις εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστώσει σημεία φλεγμονής ή λοίμωξης, εξετάζοντας παράλληλα τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών, των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων.

Μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να αναζητήσει επίσης συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες που αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων αυτοάνοσων ή φλεγμονωδών παθήσεων.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το American College of Rheumatology, σχεδόν το 60-70% των ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, φέρουν ένα γονίδιο, το HLA-DR4, το οποίο συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει επίσης διάφορους γενετικούς δείκτες που σχετίζονται με την αγκυλωσική σπονδυλίτιδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι HLA-B27, ARTS 1 και IL23R.

Θεραπεία των Ρευματικών Παθήσεων

Ο ρευματολόγος μπορεί να χορηγήσει θεραπείες για αρκετές ρευματικές παθήσεις, ενώ μπορεί να έχει συμβουλευτικό ρόλο και σε άλλα περιστατικά. Οι θεραπείες που χορηγούνται συνήθως περιλαμβάνουν:

Ενέσεις στις Αρθρώσεις

Ο ρευματολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει την αρθρική φλεγμονή και το άλγος είτε με την έγχυση ενός φαρμάκου απ’ευθείας στην άρθρωση, είτε με την αφαίρεση υγρού από αυτή. Τα φάρμακα που χορηγούνται συχνότερα είναι τα κορτικοστεροειδή.

Η αφαίρεση υγρού από την άρθρωση γίνεται με τη χρήση μίας βελόνας. Ο σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αφαιρεθεί η περίσσεια του αρθρικού υγρού. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται το οίδημα και το άλγος, ενώ το δείγμα του αρθρικού υγρού μπορεί να αναλυθεί στο εργαστήριο.

Φάρμακα

Ο ρευματολόγος μπορεί να χορηγήσει τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα, τα οποία περιορίζουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και επιβραδύνουν την πορεία των ρευματικών νόσων.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη, η μελοξικάμη και η ασπιρίνη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και τον περιορισμό του άλγους στις αρθρώσεις.

Τι Περιλαμβάνει μία Τυπική Επίσκεψη στον Ρευματολόγο

Η προγραμματισμένη επίσκεψη στον ρευματολόγο εξαρτάται από την πάθηση του ασθενούς καθώς και από τα συμπτώματά του. Τυπικά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης:

  • Εξετάζεται το ατομικό και το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων
  • Γίνεται φυσική εξέταση για να αναζητηθούν σημεία συστηματικής φλεγμονής
  • Εξετάζονται ειδικά οι αρθρώσεις, οι μύες και τα οστά που παρουσιάζουν οίδημα, ακαμψία ή άλγος
  • Ο γιατρός ζητά νέες εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία
  • Χορηγούνται νέες θεραπείες

Πότε Πρέπει να Επισκεφθούμε το Ρευματολόγο;

Οι αρθραλγίες και οι μυαλγίες αποτελούν αρκετά κοινά συμπτώματα. Ωστόσο, οι ασθενείς που παρουσιάζουν ακαμψία που δεν παρουσιάζει υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Αυτός θα εκτιμήσει τα συμπτώματα του ασθενούς και να αποφασίσει αν πρέπει να τον παραπέμψει σε ένα ρευματολόγο για περαιτέρω εκτίμηση.

Ο γιατρός παραπέμπει συνήθως έναν ασθενή σε ρευματολόγο όταν:

  • Έχει διαγνώσει ή υποπτεύεται ότι ο ασθενής πάσχει από κάποια συστηματική φλεγμονώδη νόσο και θέλει μία δεύτερη γνώμη
  • Ο ασθενής παρουσιάζει ρευματικά συμπτώματα και έχει οικογενειακό ιστορικό ρευματικών παθήσεων
  • Τα συμπτώματα του ασθενούς βελτιώνονται με τη θεραπεία αλλά επανέρχονται όταν διακόπτεται η λήψη των φαρμάκων
  • Τα συμπτώματα του ασθενούς δεν αποκρίνονται στη θεραπεία ή επιδεινώνονται σταδιακά
  • Ο ασθενής παρουσιάζει ανεξήγητες επιπλοκές, όπως πυρετό, εξανθήματα ή αίσθημα κόπωσης
  • Ο ασθενής έχει ασυνήθιστα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα