WHO: Η Παραλλαγή Αρκτούρος Αποτελεί Στέλεχος Αυξημένου Ενδιαφέροντος

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής XBB.1.16 του στελέχους Όμικρον, γνωστής και ως «Αρκτούρος», σε όλο τον κόσμο έχει συγκεντρώσει αυτή τη στιγμή την προσοχή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), ο οποίος μάλιστα ενέταξε προσφάτως την παραλλαγή αυτή στα «στελέχη αυξημένου ενδιαφέροντος».

Η παραλλαγή Αρκτούρος ανιχνεύθηκε αρχικά στην Ινδία στον Ιανουάριο και πλέον ενοχοποιείται για περίπου το 4.2% του συνόλου των περιστατικών COVID-19 παγκοσμίως, ενώ σε ορισμένες χώρες ευθύνεται για περισσότερο από το 10% των περιστατικών.

Στην τελευταία ανακοίνωση του WHO, οι επιστήμονες είχαν αναφερθεί σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Αρκτούρος, τα οποία προσδίδουν στην τελευταία ανθεκτικότητα στην ανοσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πληθυσμό. Στην ίδια ανακοίνωση, οι επιστήμονες του WHO είχαν υποστηρίξει ότι η παραλλαγή αυτή αναμένεται να εξαπλωθεί αρκετά τις επόμενες εβδομάδες.

Το θετικό είναι ότι, προς το παρόν, οι ασθενείς που νοσούν με την παραλλαγή Αρκτούρος δεν παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα συγκριτικά με αυτούς που νόσησαν από προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επίσης ορισμένες αναφορές που υποστηρίζουν ότι η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα επιπεφυκίτιδας στα παιδιά, ωστόσο η θεωρία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Τόσο το CDC των ΗΠΑ όσο και ο WHO έβγαλαν ανακοινώσεις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στις οποίες υποστήριξαν ότι τα περιστατικά της COVID-19 συνεχίζουν να μειώνονται σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον WHO, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών πιθανώς δεν μας δίνει μία αρκετά καλή εικόνα σχετικά με την κυκλοφορία του ιού.

«Παρά το γεγονός ότι συνολικά τα περιστατικά της COVID-19 περιορίζονται παγκοσμίως, σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται σημαντική αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων από τον ιό. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχει αύξηση στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία σίγουρα θα πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο», υποστηρίζει η ανακοίνωση του WHO.

Τα περιστατικά της COVID-19 στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν αυξηθεί κατά 654%, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει αυτή τη στιγμή αύξηση κατά 96%, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του WHO. Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη Νοτιοανατολική Ασία είναι η Ινδία, το Νεπάλ, η Κορέα και 8 ακόμα χώρες, ενώ στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σημαντική αύξηση παρατηρείται ειδικά στην Αίγυπτο.

Αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη παραλλαγή της πανδημίας είναι ακόμα η XBB.1.5. Η παραλλαγή αυτή ενοχοποιείται για το 51% του συνόλου των περιστατικών παγκοσμίως και αποτελεί τη συχνότερη παραλλαγή από τις αρχές του 2023.

Φωτογραφία: Asad Photo Maldives

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα