Ποιες Δίαιτες Ωφελούν Περισσότερο την Καρδιακή Λειτουργία;

Μία νέα ανάλυση που εξέτασε δεδομένα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες έδειξε ότι η Μεσογειακή δίαιτα και οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά γενικότερα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και εμφράγματος του μυοκαρδίου στους ενήλικες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η Μεσογειακή δίαιτα μειώνει και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αντιθέτως 5 άλλες γνωστές δίαιτες που εξετάστηκαν στην έρευνα δεν πρόσφεραν οφέλη στη μείωση του κινδύνου για τις παραπάνω νόσους.

«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς που σκέφτονται ποια δίαιτα θα επιλέξουν», αναφέρουν οι συγγραφείς της ανάλυσης, η οποία δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό BMJ.

Οι οδηγίες διατροφής για τους ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου περιλαμβάνουν συνήθως οδηγίες για τη μείωση της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων με παράλληλη αύξηση της φυσικής άσκησης. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις οδηγίες αυτές έχουν βασιστεί σε δεδομένα χαμηλής ποιότητας από έρευνες που δεν ήταν τυχαιοποιημένες.

Ορισμένες προηγούμενες μετα-αναλύσεις που εξέτασαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων παρατήρησαν κάποια οφέλη από συγκεκριμένες δίαιτες, ωστόσο οι έρευνες αυτές δεν είχαν επαρκή δεδομένα για τους ενήλικες με μέτριο ή υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στην παρούσα ανάλυση, οι επιστήμονες έκαναν μία λεπτομερή μελέτη και μετα-ανάλυση στην οποία συνέκριναν 7 διαφορετικές δίαιτες αναφορικά με τις επιδράσεις τους στον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο.

Οι 7 δίαιτες που εξετάστηκαν ήταν οι:

  • Μεσογειακή δίαιτα
  • Δίαιτα με χαμηλά λιπαρά
  • Δίαιτα με πολύ χαμηλά λιπαρά
  • Δίαιτα με τροποποιημένα λιπαρά
  • Δίαιτα με περιορισμό της κατανάλωσης λιπών και νατρίου
  • Δίαιτα Ornish
  • Δίαιτα Pritikin

Τα δεδομένα που εξετάστηκαν προέρχονται από 40 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και περιλαμβάνουν 35.548 εθελοντές.

Από τις αναλύσεις που έκανε η επιστημονική ομάδα διαπιστώθηκε ότι η Μεσογειακή δίαιτα ήταν αυτή που περιόριζε περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά με τη σειρά της περιόριζε επίσης τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, όχι όμως τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα οφέλη που προσέφεραν οι παραπάνω δίαιτες ήταν περισσότερα για τους ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αντιθέτως, για τις άλλες 5 δίαιτες δεν διαπιστώθηκαν σημαντικά οφέλη.

Δυστυχώς, στις έρευνες που εξετάστηκαν δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να εκτιμηθούν οι επιδράσεις τους στον κίνδυνο στηθάγχης, καρδιακής ανεπάρκειας, περιφερικής αρτηριοπάθειας και κολπικής μαρμαρυγής.

Ένας περιορισμός της ανάλυσης ήταν ότι οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πάντοτε αν οι ασθενείς πράγματι ακολούθησαν τη δίαιτα που έπρεπε να κάνουν, ενώ δεν έγινε και προσαρμογή για τα οφέλη από άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα από τη διακοπή του καπνίσματος.

Φωτογραφία: Yaroslav Shuraev

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα