Το Άγχος Μπορεί να Επηρεάσει το Ανοσοποιητικό Σύστημα στις Εγκύους

Το ανοσοποιητικό σύστημα των εγκύων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές διαφέρει από αυτό των εγκύων που δεν έχουν άγχος, όπως υποστηρίζει μία μελέτη από αρκετά πανεπιστήμια των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένα επίπεδα κυτταροτοξικών Τ λεμφοκυττάρων. Τα κύτταρα αυτά στοχεύουν και καταστρέφουν κύτταρα που δυσλειτουργούν ή έχουν μολυνθεί με ιούς. Το άγχος κατά την εγκυμοσύνη συνδέθηκε επίσης με διαταραχές στα επίπεδα αρκετών ανοσιακών δεικτών του αίματος.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα της μελέτης, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στο άγχος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο της λοχείας.

«Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος φαίνεται ότι έχουν διαφορές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε σχέση με αυτές που δεν έχουν το παραπάνω σύμπτωμα, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τυπικά το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται έτσι ώστε να μην επιτίθεται στο έμβρυο, χωρίς όμως να περιορίζεται παράλληλα η ικανότητά του να προστατεύει τον οργανισμό της εγκύου από διάφορα παθογόνα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Με βάση τις παρατηρήσεις της έρευνας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα συμπτώματα άγχους στις εγκύους. Αρκετές γυναίκες αρνούνται να πάρουν φάρμακα για το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς πιστεύουν ότι τα τελευταία θα επηρεάσουν το έμβρυο, παρά το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά έχουν αποδειχθεί ασφαλή στην εγκυμοσύνη.

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα και εμφανίζεται περίπου στο 20% των γυναικών. Ωστόσο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές τόσο για το έμβρυο όσο και για την έγκυο, καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, καθώς και χαμηλότερο βάρος γέννησης.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 107 εγκύους, εκ των οποίων οι 56 ανέφεραν συμπτώματα άγχους. Η ομάδα παρακολούθησε τις εγκύους στο 2ο και το 3ο τρίμηνο της κύησης, καθώς και τις 6 πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος για να εξερευνήσουν διάφορους δείκτες που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έκαναν και ψυχιατρική εκτίμηση στις εγκύους για να ανιχνεύσουν συμπτώματα άγχους.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα, στις γυναίκες που παρουσίαζαν συμπτώματα άγχους, τα επίπεδα των κυτταροτοξικών Τ λεμφοκυττάρων ήταν αυξημένα κατά την εγκυμοσύνη και περιορίστηκαν μετά τον τοκετό. Αντίθετα, στις γυναίκες που δεν είχαν άγχος, τα επίπεδα των κυττάρων αυτών παρουσίαζαν σταθερή μείωση τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στην περίοδο της λοχείας.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι τα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτταροκινών περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυξήθηκαν μετά τον τοκετό στις γυναίκες που αντιμετώπιζαν συμπτώματα άγχους, ενώ στις γυναίκες της άλλης ομάδας παρατηρήθηκε το αντίθετο φαινόμενο.

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στις εγκύους. Πλέον είναι σαφές ότι το σύμπτωμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντοτε στην εγκυμοσύνη προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη πρόγνωση τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Negative Space

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα