Ομάδα Αίματος: Μπορεί να Επηρεάσει τον Κίνδυνο Εγκεφαλικού Επεισοδίου;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία επείγουσα κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς. Μία από της συχνότερες μορφές εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο αποδίδεται συνήθως σε σημαντικό περιορισμό της αιμάτωσης του εγκεφάλου.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Neurology δείχνει ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 60 ετών συγκριτικά με αυτούς που έχουν ομάδα αίματος Ο.

Πόσο Σοβαρό είναι το Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο ανήκει στα καρδιαγγειακά συμβάματα και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο ή ακόμα και καταστροφή εγκεφαλικών ιστών. Η συχνότερη μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το τελευταίο εμφανίζεται συνήθως όταν κάποιος παράγοντας (συνήθως ένας θρόμβος) αποκλείει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Χωρίς επαρκή αιμάτωση, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λάβει το οξυγόνο που χρειάζεται, με αποτέλεσμα την καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο εγκέφαλος ρυθμίζει τη λειτουργία των υπολοίπων οργάνων του σώματος, επομένως οι βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Για παράδειγμα, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν απώλεια μνήμης, τύφλωση ή διαταραχές στην επικοινωνία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί επίσης παράλυση στην αντίθετη πλευρά του σώματος από την πλευρά του εγκεφάλου που υπέστη βλάβες.

Ομάδα Αίματος και Κίνδυνος Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, σήμερα αρκετοί από τους παραπάνω παράγοντες δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, ενώ αρκετοί βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση. Ένας από τους παράγοντες που εξετάζονται τα τελευταία χρόνια είναι η ομάδα αίματος.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες θέλησαν να εξερευνήσουν αν η ομάδα αίματος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου πριν την ηλικία των 60 ετών.

Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 48 έρευνες, εξετάζοντας τελικά 16.730 περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου και 599.237 ασθενείς χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Από την ανάλυση των δεδομένων, οι ομάδες αίματος που συνδέθηκαν περισσότερο με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν οι Α και Ο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ομάδα αίματος Α συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο, ενώ αντιθέτως η ομάδα Ο συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα, ο αυξημένος κίνδυνος στους ασθενείς με ομάδα αίματος Α συνδέεται πιθανώς και με τον κίνδυνο θρομβώσεων σε αυτή την ομάδα.

Περιορισμοί της Έρευνας

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε κυρίως εθελοντές Ευρωπαϊκής καταγωγής. Αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρήσεις της πιθανώς δεν αφορούν ασθενείς που προέρχονται από άλλες φυλές.

Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν τους μηχανισμούς της σύνδεσης ανάμεσα στην ομάδα αίματος και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως υποστήριξαν, είναι σημαντικό να γίνουν νέες μελέτες προκειμένου να εξερευνηθούν οι παραπάνω μηχανισμοί.

Τέλος, το δείγμα που εξετάστηκε ήταν σχετικά μικρό, γεγονός που δεν επιτρέπει στους επιστήμονες να εξάγουν δεδομένα σχετικά με τα διάφορα είδη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα υπογραμμίζει για ακόμα μία φορά ότι, ανεξαρτήτως της ομάδας αίματος που έχουμε, θα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις στη ζωή μας για να περιορίσουμε τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα