AY.4.2: Νέα Παραλλαγή του Στελέχους Δέλτα Ανιχνεύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία

Μία νέα παραλλαγή του στελέχους Δέλτα εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία. Η παραλλαγή αυτή, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, φαίνεται ότι έχει αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας.

Τα ποσοστά της παραλλαγής αυτής, η οποία ονομάστηκε AY.4.2, παρουσιάζουν σταθερή αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς.

Ο επικεφαλής του University College London Genetics Institute, Francois Balloux, υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες ότι η νέα παραλλαγή έχει 10% αυξημένη μολυσματικότητα συγκριτικά με τη συχνότερη παραλλαγή του στελέχους Δέλτα που κυκλοφορεί σήμερα, την AY.4. Κατά συνέπεια, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή την εξάπλωσή της.

Σύμφωνα με δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία, στις 27 Σεπτεμβρίου το 6% των συνολικών περιστατικών COVID-19 είχαν προκληθεί από την AY.4.2, ωστόσο σύμφωνα με το Public Health England το ποσοστό αυτό πιθανώς είναι υψηλότερο καθώς δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί η παραλλαγή από τις υπόλοιπες του στελέχους Δέλτα σε κάθε εργαστήριο.

Προς το παρόν, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε αν πράγματι η παραλλαγή αυτή συνδέεται με αυξημένη μολυσματικότητα ή αν μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα εμβόλια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της πανδημίας, θα πρέπει να μπορεί να ανιχνεύσει ταχύτατα νέες παραλλαγές και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, για το περιορισμό της εξάπλωσής τους.

Σύμφωνα με τον Dr Jeffrey Barrett, από το Welcome Trust Sanger Institute, «η AY.4.2 είναι η μοναδική παραλλαγή του στελέχους Δέλτα που παρουσιάζει σταθερή αύξηση, γεγονός που δείχνει ότι έχει κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος Δέλτα».

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι η παραλλαγή AY.4.2 εκτοπίζει το στέλεχος Δέλτα με πιο αργό ρυθμό απ’ ότι το στέλεχος Δέλτα αντικατέστησε το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος Άλφα. Το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα έχει περίπου 60% αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με το στέλεχος Άλφα.

Καθησυχαστικό είναι σίγουρα το γεγονός ότι σε άλλες χώρες με καλό σύστημα παρακολούθησης των νέων στελεχών δεν έχουν διαπιστωθεί αντίστοιχες τάσεις.

Προς το παρόν, η AY.4.2 είναι σχετικά σπάνια σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί μόλις 3 περιστατικά της παραλλαγής αυτής, ενώ στη Δανία τα ποσοστά της AY.4.2 είχαν φτάσει το 2%, ωστόσο στη συνέχεια παρουσίασαν μείωση.

Νέες Μεταλλάξεις

Τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι ο SARS-CoV-2 παρουσιάζει περίπου 2 νέες μεταλλάξεις κάθε μήνα. Πληροφορίες από το CDC των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 56 διαφορετικές παραλλαγές του στελέχους Δέλτα παγκοσμίως.

Η παραλλαγή AY.4.2 φέρει δύο μεταλλάξεις στο τμήμα που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, δηλαδή την πρωτεΐνη ακίδα. Προς το παρόν δεν είναι ακόμα σαφές πως επηρεάζεται η συμπεριφορά του ιού από τις παραπάνω μεταλλάξεις, ωστόσο το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπιστεί σε κανένα άλλο στέλεχος του ιού, σίγουρα προκαλεί ανησυχία.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα