Μπορεί ένα Υπνωτικό Χάπι να Προστατεύσει από τη Νόσο Alzheimer;

Σήμερα, υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε για τη νόσο Alzheimer. Ένας παράγοντας που εξερευνάται αρκετά τελευταία σχετικά με τη σύνδεσή του με την παραπάνω νόσο είναι ο ύπνος.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Annals of Neurology παρατήρησε μάλιστα ότι συγκεκριμένα χάπια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, μπορεί να περιορίσουν τη συσσώρευση παθολογικών πλακών που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Η έρευνα προέρχεται από μία επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Washington των ΗΠΑ και εξέτασε ασθενείς που έκαναν μελέτες ύπνου. Συγκεκριμένα, η ομάδα της έρευνας παρατήρησε ότι όσοι πήραν το φάρμακο suvorexant για δύο συνεχόμενες νύχτες, παρουσίασαν μείωση τόσο στα επίπεδα του β αμυλοειδούς όσο και σε αυτά της πρωτεΐνης ταυ.

Αν και η έρευνα εξέτασε σχετικά μικρό αριθμό ασθενών, αποτυπώνει ότι πιθανώς υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον υγιή ύπνο και τους μοριακούς δείκτες της νόσου Alzheimer.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν πρώιμο προγνωστικό δείκτη για τη νόσο Alzheimer και προηγούνται συνήθως της εμφάνισης άλλων συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα η έκπτωση της μνήμης. Στους περισσότερους ασθενείς, μάλιστα, όταν εμφανίζονται συμπτώματα από τη νόσο Alzheimer, έχουν ήδη συσσωρευτεί αρκετές παθολογικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο.

Μία προσέγγιση που εξερευνάται για την πρόληψη της νόσου Alzheimer είναι η βελτίωση του ύπνου, καθώς όπως φαίνεται, ο τελευταίος μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των παθολογικών πρωτεϊνών από τον εγκέφαλο.

Αν και τα χάπια που εξετάστηκαν στη μελέτη πιθανώς μπορεί να βοηθήσουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα θα ήταν σχετικά νωρίς αυτή τη στιγμή να συστήσουμε την ευρεία χορήγησή τους για την πρόληψη της νόσου Alzheimer.

Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 38 εθελοντές χωρίς ενδείξεις έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών ή άλλες διαταραχές του ύπνου.

Προφανώς, η παρατεταμένη χρήση υπνωτικών χαπιών δεν αποτελεί ιδανική λύση για όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου, καθώς τα χάπια αυτά μπορεί να προκαλέσουν εθισμό. Ακόμη, ο ύπνος που επιτυγχάνεται με τη χρήση των παραπάνω χαπιών συχνά δεν είναι βαθύς και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος κακής ποιότητας αυξάνει τα επίπεδα του β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό των εθελοντών πριν και μετά τη χρήση του suvorexant. Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έλαβε το χάπι, ενώ η άλλη έλαβε placebo. Τις επόμενες ημέρες, οι επιστήμονες λάμβαναν συχνά δείγματα του ΕΝΥ με σκοπό να εξετάσουν τα επίπεδα του β αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης ταυ.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές αναφορικά με την ποιότητα του ύπνου στις δύο ομάδες, ωστόσο τελικά η ομάδα παρατήρησε ότι αυτοί που είχαν πάρει suvorexant είχαν περίπου 10-20% χαμηλότερα επίπεδα παθολογικών πρωτεϊνών, τα οποία ωστόσο επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα 24 ώρες μετά τη λήψη του χαπιού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η μείωση στα επίπεδα των παθολογικών πρωτεϊνών της νόσου Alzheimer δεν συνοδεύεται πάντοτε από βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου. Αρκετά φάρμακα στο παρελθόν είχαν καταφέρει να μειώσουν τα επίπεδα των πλακών β αμυλοειδούς, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί βελτίωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς.

Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες της μελέτης τόνισαν ότι αν και το φάρμακο που εξέτασαν μπορεί ίσως να επιτύχει μείωση στα επίπεδα των παθολογικών πρωτεϊνών, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή θεραπεία ή μέτρο πρόληψης για τη νόσο Alzheimer.

Φωτογραφία: Michelle Leman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα