Αποφρακτική Υπνική Άπνοια: Ένας Παράγοντας Κινδύνου για την Άνοια

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό JAMA Neurology, διαπίστωσε ότι οι εθελοντές που έπασχαν από τη νόσο είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών αργότερα, συγκριτικά με μία ομάδα ελέγχου που δεν είχε αποφρακτική υπνική άπνοια.

Τι είναι η Υπνική Άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής για παρατεταμένη διάρκεια κατά τον ύπνο. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περιορισμένη οξυγόνωση τόσο του εγκεφάλου, όσο και του υπόλοιπου οργανισμού. Αν και η αποφρακτική υπνική άπνοια σπάνια επηρεάζει άμεσα την υγεία των ασθενών, μπορεί να γίνει ακόμα και απειλητική για τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου (υποξία) μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες αλλά και τον κίνδυνο άνοιας.

Τι Εξέτασε η Παρούσα Μελέτη

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology εξετάστηκαν 5.946 εθελοντές ηλικίας άνω των 45 ετών χωρίς ιστορικό άνοιας ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για τα επόμενα 5 χρόνια και διαπίστωσαν ότι αυτοί που έπασχαν από αποφρακτική υπνική άπνοια είχαν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών τα επόμενα 5 χρόνια.

Αντίστοιχα, οι εθελοντές που είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου ήταν αυτοί που είχαν και τις καλύτερες γνωστικές λειτουργίες στο διάστημα των 5 ετών που εξετάστηκε.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η διάρκεια του ύπνου REM συνδέεται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη. Σχολιάζοντας το παραπάνω γεγονός, οι επιστήμονες της μελέτης τόνισαν ότι όλα τα στάδια του ύπνου είναι εξίσου σημαντικά αναφορικά με τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την ομάδα, η αποφρακτική υπνική άπνοια αποτελεί χωρίς αμφιβολία παράγοντα κινδύνου για την άνοια. Παρ’ όλ’ αυτά, σε μία λίστα που έβγαλε προσφάτως το Lancet Commission, στην οποία αναφέρονται οι 12 σημαντικότεροι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για την άνοια, δεν υπάρχει η αποφρακτική υπνική άπνοια.

Πως να Βελτιώσετε τον Ύπνο σας

Προκειμένου να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι σημαντικό να διατηρείται το υπνοδωμάτιο σκοτεινό, να υπάρχει ησυχία και να έχετε ρυθμίσει κατάλληλα τη θερμοκρασία. Επίσης προσπαθήστε να διατηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τον ύπνο θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα