Λοιμώξεις του Αναπνευστικού: Δυνατό να Προκαλέσουν Χρόνια Συμπτώματα Παρόμοια με Αυτά της Long COVID

Καθώς οι έρευνες για τους μηχανισμούς και τα συμπτώματα της long COVID συνεχίζονται, διαπιστώνουμε ότι και άλλες οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσουν χρόνια συμπτώματα.

Η τελευταία έρευνα που υποστηρίζει την παραπάνω θεωρία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό EClinicalMedicine του The Lancet. Συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι ασθενείς που νόσησαν από σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού χωρίς να έχουν θετικές εξετάσεις για την COVID-19, παρουσίασαν αργότερα χρόνια συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά της long COVID.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι οι ασθενείς που νοσούν από σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να παρουσιάσουν χρόνια συμπτώματα από διάφορα οργανικά συστήματα τα οποία παραμένουν ακόμα και αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία λοίμωξη», εξηγούν οι συγγραφείς.

Πρακτικά ο στόχος της ομάδας ήταν να συγκρίνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των χρονίων συμπτωμάτων ανάμεσα στους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 και αυτούς που νόσησαν από άλλες σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από τη βάση COVIDENCE UK, η οποία ξεκίνησε το 2020. Στη βάση αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 19.000 εθελοντές.

Long COVID και Λοιμώξεις του Αναπνευστικού

Από το δείγμα που εξέτασαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, απομονώθηκαν τελικά 1.311 ασθενείς με COVID-19 και 472 ασθενείς με άλλες οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα, και στις δύο ομάδες υπήρχε αυξημένος κίνδυνος χρονίων συμπτωμάτων και μείωσης της ποιότητας ζωής.

Οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 παρουσίαζαν συνήθως διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης, καθώς και διάφορες κεφαλαλγίες μακροπρόθεσμα.

Αντιθέτως, σε αυτούς που νόσησαν από άλλες οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα συχνότερα χρόνια συμπτώματα ήταν ο βήχας, το κοιλιακό άλγος και η διάρροια.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι και για τις δύο ομάδες, η σοβαρότητα της οξείας λοίμωξης φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων συμπτωμάτων.

Άλλα χαρακτηριστικά που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο χρονίων συμπτωμάτων ήταν το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία και η παρουσία συννοσηροτήτων.

«Τα μετα-ιικά νοσήματα ερευνώνται εδώ και αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά τη διάγνωσή τους με κάποια λοίμωξη. Δυστυχώς για ορισμένα από τα παραπάνω χρόνια νοσήματα δεν υπάρχουν σήμερα αυστηρά κριτήρια διάγνωσης και επομένως ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν έχουν διαγνωστεί», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Edward Jenner

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα