Θετικά τα Πρώτα Δείγματα από Νέο Ενδορινικό Εμβόλιο για την COVID-19

Μία από τις έρευνες που ξεχώρισαν στο συνέδριο IDWeek που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ ήταν μία μελέτη που εξερεύνησε την ενδορινική χορήγηση των εμβολίων της COVID-19. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες της μελέτης αυτής, αρκετοί άνθρωποι προτιμούν αυτή την οδό χορήγησης, καθώς για διάφορους λόγους θέλουν να αποφύγουν τις ενέσεις.

Η ομάδα της έρευνας αυτής, η οποία προέρχεται από τις ΗΠΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης Ι ενός νέου ενδορινικού εμβολίου για την COVID-19. Το εμβόλιο αυτό λέγεται CoviLiv και περιέχει ζωντανούς εξασθενημένους ιούς SARS-CoV-2, δηλαδή έχει βασιστεί σε μία διαφορετική τεχνολογία σε σχέση με τα εμβόλια mRNA που χορηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε η ομάδα, το εμβόλιο αυτό, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, προκάλεσε ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση και δημιούργησε επαρκή αντισώματα IgG για την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2. Λαμβάνοντας τακτικά δείγματα αίματος από τους εθελοντές, οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα αντισώματα από το εμβόλιο έφτασαν τη μέγιστη τιμή τους περίπου 2 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κλινικές δοκιμές φάσης Ι του παραπάνω εμβολίου είχαν ολοκληρωθεί πριν την αρχική έγκριση και κυκλοφορία των εμβολίων mRNA, επομένως το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε μία περίοδο όπου ήταν σχετικά εύκολο να βρεθούν εθελοντές χωρίς προϋπάρχουσα ανοσία στον ιό.

Ένα πλεονέκτημα του νέου αυτού εμβολίου σε σχέση με τα εμβόλια mRNA είναι ότι δεν χρειάζεται αποθήκευση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που διευκολύνει τη διάθεσή του σε περιοχές που δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές. Επιπλέον, η ενδορρινική χορήγηση είναι γενικά πιο ευπρόσδεκτη σε σχέση με την ενέσιμη, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά αποδοχής σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

«Η έρευνά μας αποτυπώνει πως θα πρέπει να είναι η νέα γενιά των εμβολίων της COVID-19. Ιδανικά, τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται μέσω της ρινός και να μην χρειάζονται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης. Ένα τέτοιο εμβόλιο θα μπορούσε να φτάσει ευκολότερα στα νοσοκομεία χωρών που δεν έχουν κατάλληλες υποδομές για να αποθηκεύσουν τα mRNA εμβόλια της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο ενδορινικό εμβόλιο για την COVID-19.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα