Θα Πρέπει η Διάρκεια της Καραντίνας να Διαφοροποιείται Ανάλογα με το Στέλεχος του SARS-CoV-2;

Πριν από μερικούς μήνες η Ελλάδα, καθώς και αρκετές άλλες χώρες, μείωσαν τη διάρκεια της καραντίνας για τους ασθενείς που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 από τις 14 στις 5 ημέρες. Ωστόσο, τόσο το ακριβές χρονοδιάγραμμα της λοίμωξης, όσο και η διάρκεια που ένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό, είναι παράγοντες που μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με το ιστορικό εμβολιασμού, αλλά και με το στέλεχος από το οποίο έχει μολυνθεί ο κάθε ασθενής.

Θέλοντας να εξετάσουν τη διάρκεια που είναι μολυσματικοί οι φορείς του SARS-CoV-2, επιστήμονες από το Boston University School of Medicine (BUSM) των ΗΠΑ συνέλεξαν ρινοφαρυγγικά δείγματα από αρκετούς φοιτητές για ένα διάστημα 10 ημερών από τη μόλυνσή τους με τον ιό. Στα δείγματα αυτά έκαναν εξέταση RT-PCR και καλλιέργεια.

Όπως διαπίστωσαν, στην πλειοψηφία των υγιών, νεαρών και εμβολιασμένων ενηλίκων, η διάρκεια που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό είναι πολύ περιορισμένη. Συγκεκριμένα, μόλις το 17% είχε ανιχνεύσιμα σωματίδια του ιού στα δείγματα 5 ημέρες μετά τη μόλυνση.

«Καθώς η καραντίνα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία και την ψυχική υγεία μίας χώρας, είναι σημαντικό να περιοριστεί η διάρκειά της όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι φοιτητές που εξετάστηκαν στη μελέτη συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα τακτικών εξετάσεων για την COVID-19. Ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών επέτρεψε στους επιστήμονες να συγκρίνουν τη διάρκεια μολυσματικότητας για διαφορετικά στελέχη, καθώς και για το ιστορικό εμβολιασμού.

Όπως διαπίστωσαν, ο χρόνος από τη μόλυνση μέχρι την ανίχνευση του ιού στην καλλιέργεια δεν παρουσίαζε διαφοροποίηση ούτε ανάλογα με το στέλεχος αλλά ούτε με το ιστορικό εμβολιασμού. Επιπλέον, η ευαισθησία των rapid test ήταν συγκρίσιμη με αυτή της εξέτασης RT-PCR στις 5-7 ημέρες μετά την πρώτη θετική διάγνωση με τον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα αποτελέσματά τους ενισχύουν την οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας τουλάχιστον 5 ημέρες μετά το πέρας της καραντίνας σε όσους είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19. Όπως υποστήριξαν, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η εξάπλωση του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

«Το αρνητικό rapid test πρακτικά επιβεβαιώνει ότι ο ασθενής δεν είναι πλέον μολυσματικός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίζεται η χρήση μάσκας για 10 ημέρες συνολικά έτσι ώστε να προληφθούν τα περιστατικά μετάδοσης του ιού από το 17% των ασθενών που έχουν ακόμα θετικές καλλιέργειες σε αυτό το διάστημα», καταλήγει η μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Φωτογραφία: cottonbro

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα