Σύνδρομο MIS-C: Ποιοι Παράγοντες Αυξάνουν τον Κίνδυνο Εμφάνισής του στα Παιδιά;

Η ανάλυση ενός μεγάλου δείγματος παιδιατρικών ασθενών με COVID-19 ανέδειξε συγκεκριμένους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνιση συνδρόμου MIS-C στα παιδιά. Ορισμένοι από αυτούς αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνους για τη σοβαρή COVID-19, όπως διαπίστωσε η παρούσα μελέτη.

Το ανδρικό φύλο, η ηλικία κάτω των 12 ετών και η παχυσαρκία ήταν οι 3 σημαντικότεροι παράγοντες που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου MIS-C στα παιδιά. Το σύνδρομο MIS-C συνδέθηκε επίσης με σοβαρότερη νόσηση κατά την οξεία φάση της COVID-19 λοίμωξης, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα στο JAMA Network Open.

Το National COVID Cohort Collaborative είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την COVID-19 στα παιδιά αυτή τη στιγμή. Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από την παραπάνω βάση, τα οποία προέρχονται από 56 νοσοκομεία για το διάστημα μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου του 2021. Κατά συνέπεια, οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης αφορούν όλα τα στελέχη της πανδημίας, εκτός από το Όμικρον.

Συνολικά στα νοσοκομεία εξετάστηκαν 1.068.410 παιδιά, εκ των οποίων το 15.6% είχε θετικές εξετάσεις για τον ιό. Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν τα 11.9, με την αναλογία αγοριών/κοριτσιών να είναι περίπου 1:1. Από τα 167.262 παιδιά που είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό, το 6.1% χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Από τα 10.245 παιδιά που νοσηλεύτηκαν, το 13.9% παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα, το 7.8% διασωληνώθηκε, ενώ το 1.3% κατέληξε από τον ιό.

Συνολικά 707 παιδιά πληρούσαν τα κριτήρια για τη διάγνωση του συνδρόμου MIS-C, ενώ το 36.9% είχε επίσης τα κριτήρια για τη σοβαρή νόσο. Ορισμένοι παράγοντες συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου MIS-C. Αυτοί ήταν:

  • Το ανδρικό φύλο (59% αυξημένος κίνδυνος)
  • Η Αφρικανική φυλή (44% αυξημένος κίνδυνος)
  • Η ηλικία κάτω των 12 (81% αυξημένος κίνδυνος)
  • Η παχυσαρκία (76% αυξημένος κίνδυνος)

Τα παιδιά που δεν είχαν κάποια χρόνια αυτοάνοση νόσο είχαν 28% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με σύνδρομο MIS-C, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Αν και, όπως προαναφέρθηκε, η έρευνα εξέτασε μία περίοδο κατά την οποία στο στέλεχος Δέλτα δεν είχε ακόμα επικρατήσει έναντι των άλλων στελεχών, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν παρατηρήθηκε διαφοροποίηση στον αριθμό των νοσηλειών στα παιδιά μετά την εμφάνιση του στελέχους αυτού, επομένως πιθανώς οι παρατηρήσεις τους αφορούν και το στέλεχος Δέλτα.

Ορισμένοι περιορισμοί της έρευνας ήταν ότι τα δεδομένα προέρχονται από διαφορετικά νοσοκομεία, ενώ σε αρκετά παιδιά δεν υπήρχαν πλήρη δεδομένα από τη νοσηλεία τους.

Τέλος, οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχει πιθανότητα να μην αποδίδονται όλες οι νοσηλείες στην COVID-19, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών είναι ασυμπτωματικά από αυτή τη λοίμωξη, επομένως ενδέχεται τα συμπτώματά τους να αποδίδονται σε άλλα αίτια.

Φωτογραφία: Ahmed akacha / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα