Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και Long COVID: Νέα Δεδομένα για τις Δύο Νόσους

Σήμερα, είναι γνωστό ότι αρκετά μετα-ιικά σύνδρομα που σχετίζονται με κόπωση μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των ασθενών μακροπρόθεσμα. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το οποίο σε αρκετές φορές μπορεί να εμφανιστεί μετά από μία λοίμωξη, προκαλεί αρκετά συμπτώματα που σχετίζονται με νευροφλεγμονή, όπως για παράδειγμα διαταραχές της σκέψης, μη αναζωογονητικό ύπνο και αίσθημα κακουχίας μετά την άσκηση.

Η long COVID μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα στους ασθενείς, τα οποία επίσης συνδέονται με νευροφλεγμονή.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα τους μηχανισμούς μέσω των οποίων εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα, ωστόσο μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Neurology προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που η long COVID επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, μετά από μία σοβαρή λοίμωξη, η παθολογία της τελευταίας μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο μέσω νευροαγγειακών οδών ή δυσλειτουργίας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιας νευροφλεγμονής και την εκδήλωση συμπτωμάτων που παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.

Σύμφωνα με το μοντέλο που παρουσίασαν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, δεν είναι δυνατό να επέλθει πλήρης ίαση, καθώς ένα παθολογικό σήμα παλινδρομεί μεταξύ εγκεφάλου και σώματος, προκαλώντας έτσι νέες υποτροπές.

Το μοντέλο που παρουσίασαν οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί προσφέρει δεδομένα τόσο για τη long COVID όσο και για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

«Οι δύο παραπάνω παθήσεις συνδέονται στενά μεταξύ τους. Είναι πλέον σαφές ότι τα συμπτώματα της long COVID χωρίς αμφιβολία είναι αποτέλεσμα της αρχικής COVID-19 λοίμωξης, επομένως μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα σύνδρομο που εμφανίζονται μετά από μία λοίμωξη, όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξερεύνηση της long COVID και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την αναζήτηση θεραπειών.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω σύνδρομα προκαλούνται από βλάβες σε βιολογικούς μηχανισμούς. Τόσο το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης όσο και η long COVID είχαν αμφισβητηθεί στο παρελθόν, ωστόσο η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι αποτελούν πραγματικά νοσήματα που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των ασθενών», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

«Σε ορισμένους ασθενείς, λοιμώξεις όπως η COVID-19 και η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να επηρεάσουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση χρονίων συμπτωμάτων», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα