Στέλεχος Όμικρον: Τι Δείχνουν τα Πρώτα Δεδομένα για την Ανοσία, τα Εμβόλια και τα Μονοκλωνικά Αντισώματα

Οι γενετικές μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 φαίνεται ότι αυξάνουν σημαντικά τη μολυσματικότητά του με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ευκολότερα από το στέλεχος Δέλτα, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το Health Security Agency της Μεγάλης Βρετανίας. Ο τελευταίος οργανισμός είναι ο πρώτος που εξετάζει κάθε νέο στέλεχος του ιού και μας προσφέρει άμεσα πληροφορίες για τη συμπεριφορά και τα συμπτώματα που προκαλεί.

Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται και από δεδομένα στη Νότια Αφρική που δείχνουν ότι το στέλεχος Όμικρον εκτοπίζει ταχέως το στέλεχος Δέλτα.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο, πριν την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον, το 80% των περιστατικών της COVID-19 είχαν αποδοθεί στο στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ανατράπηκε ταχέως το Νοέμβριο με αποτέλεσμα πλέον πάνω από το 75% των νέων περιστατικών να αποδίδεται πλέον στο στέλεχος Όμικρον, με τα περιστατικά του στελέχους Δέλτα να αποτελούν πλέον μόλις το 22%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε το Health Security Agency της Μεγάλης Βρετανίας, οι μεταλλάξεις του στελέχους Όμικρον επιτρέπουν στον ιό να πολλαπλασιαστεί ταχύτερα στον οργανισμό, ενώ διευκολύνουν και την πρόσδεσή του στους υποδοχείς ACE2 των κυττάρων του ανθρώπου.

«Δομικά μοντέλα του νέου στελέχους δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις του αυξάνουν τη συγγένεια με τους υποδοχείς ACE2 σε μεγαλύτερο βαθμό από τα προηγούμενα στελέχη του ιού», αναφέρει η ανακοίνωση του οργανισμού.

Δεδομένα για τη γενετική συγγένεια του στελέχους Όμικρον με άλλα στελέχη του SARS-CoV-2 δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό πιθανώς εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, με βάση τις γενετικές αλλαγές που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο στέλεχος, το τελευταίο φαίνεται ότι έχει διαφορετική δομή και στα 4 σημεία που προσδένονται τα εξουδετερωτικά αντισώματα, γεγονός που δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης δεν θα έχουν ανοσία σε αυτό το στέλεχος.

Πράγματι, σύμφωνα με πρώιμα δεδομένα από τη Νότια Αφρική, αρκετοί ασθενείς που έχουν ιστορικό COVID-19 μολύνθηκαν από το στέλεχος Όμικρον και παρουσίασαν συμπτώματα.

Αρνητικά είναι τα δεδομένα και για τα εμβόλια, καθώς όπως έχουν δείξει τα πρώτα δεδομένα, το στέλεχος Όμικρον φέρει μεταλλάξεις και σε περιοχές που στοχεύονται από τα αντισώματα των εμβολίων, αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ειδικές μελέτες.

Το ίδιο ισχύει και για τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αναμένεται να έχουν πολύ χαμηλότερη αποτελεσματικότητα ενάντια στο συγκεκριμένο στέλεχος.

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα