Σημαντικά Αυξημένος ο Κίνδυνος Νόσου Alzheimer στους Ασθενείς με Ιστορικό COVID-19

Οι ηλικιωμένοι που νόσησαν από COVID-19 έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο (50-80%) να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer τους επόμενους 12 μήνες συγκριτικά με τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ιστορικό μόλυνσης με τον ιό. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία εξέτασε περισσότερους από 6 εκατομμύρια εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες ηλικίας άνω των 85 ετών.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου Alzheimer στους ηλικιωμένους είναι σχεδόν διπλάσιος σε όσους έχουν νοσήσει από COVID-19 (από 0.35% σε 0.68%). Προς το παρόν είναι ακόμα άγνωστο αν ο ιός προκαλεί νόσο Alzheimer ή αν απλά επιταχύνει την πορεία της νόσου σε ασθενείς που έχουν ήδη ήπιες μορφές της νόσου.

«Σήμερα, οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου Alzheimer είναι άγνωστοι, ωστόσο προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί ασθενείς είχαν ιογενείς λοιμώξεις ή διάχυτη φλεγμονή πριν την εμφάνιση της νόσου», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

«Καθώς η COVID-19 λοίμωξη έχει συνδεθεί με βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα θέλαμε να εξετάσουμε αν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσου Alzheimer, ακόμα και βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσαν.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε ηλεκτρονικά αρχεία από 6.2 εκατομμύρια ηλικιωμένους άνω των 65 ετών από τις ΗΠΑ που είχα επισκεφθεί νοσοκομεία από το Φεβρουάριο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021, χωρίς να έχουν ιστορικό προηγούμενης διάγνωσης με νόσο Alzheimer.

Οι εθελοντές αυτοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία είχε ιστορικό COVID-19 στο διάστημα που εξετάστηκε, ενώ στην άλλη ομάδα ήταν οι ασθενείς χωρίς ιστορικό της νόσου. Η ομάδα των ασθενών με ιστορικό COVID-19 είχε συνολικά περίπου 400.000 εθελοντές, ενώ η ομάδα ελέγχου 5.8 εκατομμύρια εθελοντές.

«Αν η αύξηση στα περιστατικά της νόσου Alzheimer συνεχιστεί, τότε τα συστήματα υγείας θα επιβαρυνθούν σημαντικά, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπεία για τη νόσο. Η νόσος Alzheimer είναι μία σοβαρή νόσος και τελευταία είχαμε επιτύχει σημαντική πρόοδο στον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνισή της, όπως η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ιστορικό COVID-19, επομένως θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τα περιστατικά της νόσου Alzheimer στον πληθυσμό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα σκοπεύει να κάνει σύντομα και νέες μελέτες στις οποίες θα εξετάσει τις επιδράσεις της COVID-19 στον κίνδυνο εμφάνισης και άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα