Ρεμδεσιβίρη: Τι Έδειξε Νέα Μεγάλη Μελέτη για την Αποτελεσματικότητα του Φαρμάκου στην Αντιμετώπιση της COVID-19

Η ρεμδεσιβίρη ήταν ένα από τα πρώτα φάρμακα που εγκρίθηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19. Αν και διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του παραπάνω φαρμάκου, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ποιοι είναι οι ασθενείς που ωφελούνται περισσότερο από το φάρμακο αυτό. Μία νέα μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine κατάφερε να απαντήσει το παραπάνω ερώτημα, καθώς και πολλά άλλα σχετικά με τη ρεμδεσιβίρη.

Από την αρχή της πανδημίας, η επιστημονική κοινότητα είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση θεραπειών για τη νόσο. Το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε τελικά για την αντιμετώπιση του ιού ήταν η ρεμδεσιβίρη. Η έγκριση του φαρμάκου στις ΗΠΑ και λίγο αργότερα στην Ευρώπη δημιούργησε αισιοδοξία καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι πράγματι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που νοσηλεύονται για τον ιό.

Παρά τις αρκετές κλινικές μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου μέχρι σήμερα δεν είχαμε σαφή δεδομένα σχετικά με το μηχανισμό δράσης του, ενώ δεν ήταν σαφές αν μπορεί να ωφελήσει ορισμένους ασθενείς περισσότερο από άλλους.

Ανάλυση Δεδομένων για 10.000 Ασθενείς

Η επιστημονική ομάδα της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Lancet εξέτασε δεδομένα από 8 διαφορετικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Στις τελευταίες συμμετείχαν περίπου 10.000 ανεμβολίαστοι ασθενείς από 40 χώρες που νοσηλεύτηκαν για COVID-19.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάλυσης δεδομένων τελευταίας τεχνολογίας, οι επιστήμονες εξερεύνησαν τα οφέλη και τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση του φαρμάκου σε διάφορες ομάδες ασθενών. Ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι ασθενείς που ωφελούνται περισσότερο από τη ρεμδεσιβίρη.

Αποτελεσματικό σε Συνδυασμό με Χορήγηση Οξυγόνου

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν συμπληρωματικό οξυγόνο είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης αν είχαν πάρει επίσης ρεμδεσιβίρη. Στην ομάδα αυτή, η ρεμδεσιβίρη μείωσε τα ποσοστά θνητότητας κατά περίπου 2%. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 20 λιγότερους θανάτους ανά 1000 ασθενείς.

Ωστόσο, τα οφέλη αυτά δεν παρατηρήθηκαν σε όλους τους ασθενείς. «Στους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και διασωληνώθηκαν δεν είναι ακόμα σαφές αν το φάρμακο μπορεί να προσφέρει οφέλη», υποστήριξαν οι συγγραφείς της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι τα δεδομένα που είχαν για αυτούς τους ασθενείς ήταν πολύ περιορισμένα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρακτικά συμφωνούν με τις παρούσες οδηγίες του WHO που υποστηρίζουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19, όχι όμως αυτούς που έχουν εισαχθεί στη ΜΕΘ ή είναι διασωληνωμένοι.

Από τις παρατηρήσεις της έρευνας δεν προκύπτει ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, τις συννοσηρότητες ή διάφορους δείκτες φλεγμονής. Επίσης, η χορήγηση του φαρμάκου δεν μείωσε τη διάρκεια νοσηλείας.

Περιορισμένες Ανεπιθύμητες Ενέργειες

«Παρατηρήσαμε ότι η ρεμδεσιβίρη δεν προκαλεί περισσότερες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με την τυπική θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς με COVID-19», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν αν η αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης διαφοροποιείται ανάλογα με το ιστορικού εμβολιασμού των ασθενών, καθώς και αν έχει χρησιμότητα στους ασθενείς που πάσχουν από long COVID, κατέληξε η ομάδα.

Φωτογραφία: EVG Kowalievska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα