Ρεμδεσιβίρη: Νέα Μελέτη Επιβεβαιώνει την Αποτελεσματικότητα του Φαρμάκου στην Αντιμετώπιση της COVID-19

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας τυχαιοποιημένης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal, η ρεμδεσιβίρη μπορεί να μειώσει περισσότερο τον κίνδυνο διασωλήνωσης στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 συγκριτικά με την τυπική αγωγή για τη νόσο.

Η έρευνα είχε τίτλο Canadian Treatments for COVID-19 (CATCO) και αποτελεί κομμάτι της διεθνούς μελέτης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) που εξετάζει την αποτελεσματικότητα διαφόρων φαρμάκων για την COVID-19. Στη μελέτη CATCO συμμετείχαν συνολικά 52 νοσοκομεία του Καναδά και εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 από τις 14 Αυγούστου του 2020 μέχρι την 1η Απριλίου του 2021. Από τους συνολικά 1.282 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, περίπου το 50% έλαβε ρεμδεσιβίρη, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν την τυπική αγωγή που χορηγείται σήμερα στους ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη από τον Καναδά, στην ομάδα της ρεμδεσιβίρης το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση ήταν 8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν 15%. Επιπλέον, οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη παρουσίασαν ταχύτερη βελτίωση και σταμάτησαν πιο γρήγορα την εξωτερική χορήγηση οξυγόνου σε σχέση με αυτούς που έλαβαν την τυπική αγωγή.

«Το σημαντικότερο όφελος από τη χορήγηση της ρεμδεσιβίρης ήταν ότι περιόρισε την ανάγκη διασωλήνωσης στους ασθενείς, γεγονός που σημαίνει ότι το φάρμακο θα πρέπει ίσως να χορηγείται και σε ασθενείς που νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα», αναφέρει ο Dr Srinivas Murthy, ένας επιστήμονας που συμμετείχε στην παρούσα μελέτη. «Η προσέγγιση αυτή θα περιορίσει τον αριθμό των ασθενών που διασωληνώνονται σε μία περίοδο που το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση και η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ είναι περιορισμένη», πρόσθεσε.

Η μελέτη CATCO κατάφερε να συγκεντρώσει λεπτομερή δεδομένα, γεγονός που μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε καλύτερα την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Αποτελεί επίσης τη μεγαλύτερη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης CATCO ενισχύουν αυτά της μελέτης Solidarity (του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας) και απαντούν αρκετά από τα ερωτήματα σχετικά με τη χορήγηση του φαρμάκου. Το πρωτόκολλο χορήγησης της ρεμδεσιβίρης είναι επίσης εξαιρετικά απλό, γεγονός που επιτρέπει τη χορήγηση του φαρμάκου τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Thirdman / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα