Ποιο Ποσοστό των Ασθενών με COVID-19 που Νοσηλεύονται είναι Ανοσοκατεσταλμένοι;

Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς αποτελούν περισσότερο από το 10% των νοσηλειών για COVID-19, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των ασθενών αυτών στο γενικό πληθυσμό είναι μόλις 3%, σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, με βάση τα δεδομένα που δημοσίευσε το CDC ειδικά για τους ανοσοκατεσταλμένους ο εμβολιασμός δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του CDC παρουσιάστηκαν στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Εξετάζοντας αποκλειστικά εμβολιασμένους εθελοντές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι είχαν σχεδόν 40% αυξημένο κίνδυνο νοσηλευτούν και 87% αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν σε σχέση με εμβολιασμένα άτομα χωρίς ανοσοκαταστολή.

«Το γεγονός ότι οι παθήσεις που περιορίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συνδέονται γενικά με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 δείχνει ότι η ίδια η ανοσοκαταστολή συνδέεται πιθανώς με χειρότερη πρόγνωση», αναφέρει η μελέτη.

Η έρευνα παρατήρησε διαφορετική πρόγνωση ανάλογα με τη νόσο από την οποία έπασχαν οι ασθενείς. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα είχαν 428% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, οι ασθενείς με ιστορικό μεταμοσχεύσεων 112%, οι ασθενείς με HIV 103%, ενώ οι ασθενείς που έπαιρναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είχαν 65% αυξημένο κίνδυνο.

Το στέλεχος από το οποίο είχε μολυνθεί ο κάθε ασθενής επηρέαζε επίσης την πιθανότητα εισαγωγής στη ΜΕΘ ή θανάτου. Μέχρι και το στέλεχος Δέλτα, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είχαν υψηλότερα ποσοστά εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου ανεξαρτήτως αν είχαν εμβολιαστεί ή όχι.

«Καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 είναι σημαντικό να ακολουθούν αρκετές διαφορετικές στρατηγικές πρόληψης και να μην περιορίζονται στον εμβολιασμό, ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα είναι αυξημένα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Αν πάσχετε από κάποια νόσο που συνδέεται με ανοσοκαταστολή, εκτός από τον εμβολιασμό θα πρέπει να αποφεύγετε τις συναθροίσεις, να κάνετε τακτικά τεστ και να λάβετε άμεσα αντιιικά φάρμακα στο ενδεχόμενο μίας έκθεσης στον ιό», πρόσθεσαν.

Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες του CDC χρησιμοποίησαν δεδομένα από 10 πολιτείες των ΗΠΑ (California, Colorado, Connecticut, Georgia, Michigan, Minnesota, New Mexico, New York, Oregon και Tennessee) για το διάστημα από το Μάρτιο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.

Από τους 22.345 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν σε αυτό το διάστημα, οι 2.209 ήταν ανοσοκατεσταλμένοι (354 εμβολιασμένοι και 1.855 ανεμβολίαστοι). Εμβολιασμένοι θεωρήθηκαν όσοι είχαν κάνει 2 δόσεις των εμβολίων ή μία δόση αν είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από τους ανοσοκατεσταλμένους, το 37% είχαν συμπαγή νεοπλάσματα, το 32% έπαιρναν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, το 14% είχαν κάνει μεταμοσχεύσεις, το 6.7% είχε HIV λοίμωξη, το 2.7% είχε πολλαπλό μυέλωμα, ενώ το 1.3% είχε AIDS με χαμηλά επίπεδα CD4+.

Φωτογραφία: RODNAE Productions

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα