Παχυσαρκία: Νέα Δεδομένα για τη Σύνδεσή της με τα Συμπτώματα της COVID-19

Ο παράγοντας που αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο νοσηλείας για την COVID-19, καθώς και τον κίνδυνο long COVID στους διαβητικούς είναι το υψηλό σωματικό βάρος και όχι τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μετα-ανάλυση που εξέτασε περισσότερους από 30.000 εθελοντές.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του European Association for the Study of Diabetes (EASD), το οποίο διεξήχθη φέτος στη Στοκχόλμη.

«Στην αρχή της πανδημίας έγινε γρήγορα σαφές ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την COVID-19. Σήμερα γνωρίζουμε επίσης ότι οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα πρώιμα αποτελέσματα από την ανάλυσή μας δείχνουν ότι ο παράγοντας που ευθύνεται περισσότερο για τον αυξημένο κίνδυνο COVID-19 στους διαβητικούς είναι η παχυσαρκία και όχι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα» αναφέρουν οι συγγραφείς.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με διαβήτη και παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν σε μία πιθανή λοίμωξη COVID-19, αλλά δεν μολύνονται συχνότερα από τον ιό σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που εξηγούν το παραπάνω φαινόμενο, καθώς και ο ρόλος τους στην εμφάνιση της long COVID, δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως.

Προκειμένου να εξερευνήσουν περισσότερο τη σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία, το διαβήτη και την COVID-19, οι επιστήμονες της παρούσας ανάλυσης επικεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο εύρος κλινικών δεικτών όπως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων, ο δείκτης μάζας σώματος και η περιφέρεια μέσης, καθώς και το ιστορικό COVID-19 ή long COVID σε ένα δείγμα 9 ερευνών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Συνολικά, εξετάστηκαν δεδομένα για 31.252 εθελοντές (ηλικίες 19-75, 57% γυναίκες) οι οποίοι είχαν κάνει εξετάσεις και είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 1 ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Μάιος 2020-Σεπτέμβριος 2021) στο οποίο υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με την COVID-19 και τη διάρκεια των συμπτωμάτων της λοίμωξης.

Στο διάστημα που εξετάστηκε, 5.806 εθελοντές παρουσίασαν COVID-19, ενώ 584 ανέφεραν συμπτώματα long COVID.

Η ανάλυση των δεδομένων για το σύνολο των εθελοντών στις 9 έρευνες έδειξε ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων από την COVID-19. Οι υπέρβαροι ασθενείς είχαν 10% αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι παχύσαρκοι 16% αυξημένο κίνδυνο κατά μέσο όρο σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος.

Αντίστοιχες ήταν και οι παρατηρήσεις για τη long COVID. Αναφορικά με αυτή τη νόσο οι υπέρβαροι ασθενείς είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι παχύσαρκοι 36% αυξημένο κίνδυνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι ούτε τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης αλλά ούτε και το ιστορικό διαβήτη συνδέθηκαν ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 ή long COVID.

«Από τις αναλύσεις μας φαίνεται ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 και long COVID, ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα. Σε επόμενες μελέτες θα πρέπει να εξεταστεί μέσω ποιον μηχανισμών η παχυσαρκία έχει τις παραπάνω αρνητικές επιδράσεις στον κίνδυνο COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι καθώς στις αναλύσεις τους χρησιμοποίησαν δεδομένα από έρευνες παρατήρησης δεν αποδεικνύεται σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον κίνδυνο COVID-19. Τέλος, τόνισαν ότι οι ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν γενικά καλύτερη υγεία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό γεγονός που πιθανώς επηρέασε τα αποτελέσματα της μελέτης.

Φωτογραφία: Laura James

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα