Νευρολογικά Συμπτώματα της Long COVID: Ο Ρόλος των Εποχικών Κορονοϊών

Οι ασθενείς με long COVID που παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα έχουν συνήθως ιστορικό λοίμωξης από τους 4 εποχικούς κορονοϊούς που προκαλούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι πιθανώς το ιστορικό έκθεσης στους παραπάνω ιούς μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως αναφέρει μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του American Academy of Neurology για το 2023.

Εξετάζοντας την ανοσιακή απόκριση αρκετών διαφορετικών ασθενών με long COVID, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι όσοι παρουσίασαν τελικά νευρολογικά συμπτώματα είχαν παρουσιάσει ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση κατά τη διάρκεια της COVID-19, η οποία στόχευε και τους 4 εποχικούς κορονοϊούς, εκτός από τον ιό SARS-CoV-2. Κατά συνέπεια, η ομάδα θεώρησε ότι το ιστορικό έκθεσης στους παραπάνω ιούς ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο νευρολογικών συμπτωμάτων.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι 6-8 μήνες μετά την αρχική COVID-19 λοίμωξη, όσοι νόσησαν ήπια είχαν περιορισμένες διαφοροποιήσεις σε διάφορους δείκτες του εγκεφαλονωτιαίου υγρού συγκριτικά με αυτούς που παρουσίασαν σοβαρότερα συμπτώματα. Οι τελευταίοι ασθενείς είχαν επίσης αυξημένους διάφορους δείκτες που σχετίζονται με την ανοσία στους εποχικούς κορονοϊούς.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το ιστορικό λοίμωξης με τους εποχικούς κορονοϊούς μπορεί να ενοχοποιείται για μία παθολογική απόκριση στην COVID-19, η οποία οδηγεί τελικά σε συστηματική ανοσιακή απόκριση και νευροφλεγμονή, όπως εξήγησε η ομάδα της μελέτης.

«Οι εποχικοί κορονοϊού μοιάζουν αρκετά με τον SARS-CoV-2, ωστόσο έχουν και συγκεκριμένες διαφορές με τον ιό αυτό. Οι ασθενείς που νόσησαν σοβαρά παρουσίασαν μία ανοσιακή απόκριση για τον SARS-CoV-2, η οποία ωστόσο ήταν ευρέως φάσματος και όχι τόσο στοχευμένη στον ιό αυτό. Η απόκριση αυτή μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή, η οποία δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε νευροφλεγμονή, επηρεάζοντας έτσι τη λειτουργία του εγκεφάλου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα με λεπτομέρεια με ποιο τρόπο επηρεάζεται το εγκέφαλος από την COVID-19. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι αρκετοί νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν βλάβες σε αυτό το όργανο εξ’ αιτίας του ιού, ενώ αυτοψίες σε ασθενείς είχαν δείξει ότι σωματίδια του ιού είναι δυνατό να φτάσουν στον εγκέφαλο. Ακόμα και σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, έχει παρατηρηθεί μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας μετά την COVID-19 λοίμωξη.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος και ΕΝΥ από 18 εθελοντές με νευρολογικά συμπτώματα από τη long COVID και 94 εθελοντές με ιστορικό COVID-19 χωρίς νευρολογικά συμπτώματα.

Από τις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι οι 18 ασθενείς της πρώτης ομάδας είχαν μειωμένη ανοσιακή απόκριση ειδικά για τον SARS-CoV-2 και πρακτικά παρουσίασαν μία ευρύτερη απόκριση η οποία στόχευε και τους εποχικούς κορονοϊούς.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι πιθανώς χρησιμοποιώντας αυτή την πληροφορία μπορούμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση των νευρολογικών συμπτωμάτων της long COVID.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα