Νέο Ρινικό Σπρέι για την Πρόληψη και Θεραπεία της COVID-19

Ένα ρινικό σπρέι που περιέχει ένα συγκεκριμένο μόριο έχει χρησιμότητα ως προληπτική αγωγή για την COVID-19, αλλά και ως θεραπεία, εφόσον χορηγείται αμέσως μετά τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από τις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα της μελέτης που εξέτασε το παραπάνω σπρέι δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια στα οποία είχε γίνει γενετική τροποποίηση έτσι ώστε να έχουν υποδοχείς για τον SARS-CoV-2 στην επιφάνεια των κυττάρων τους. Το μόριο που εξετάστηκε λέγεται Ν-0385 και μπορεί να αναστείλει τη μόλυνση των κυττάρων από τον ιό.

Στα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες το Ν-0385 ήταν ικανό να προστατεύσει τα ποντίκια από τη μόλυνση πριν την έκθεσή τους στον ιό, ενώ διαπιστώθηκε ότι είναι αποτελεσματικό ακόμα και όταν χορηγείται έως και 12 ώρες μετά την έκθεση στον SARS-CoV-2. Το μόριο αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sherbrooke στον Καναδά.

Με βάση τα παραπάνω ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, η προσέγγιση αυτή μπορεί στο μέλλον να εξεταστεί τόσο στη θεραπεία όσο και την πρόληψη της COVID-19.

«Υπάρχουν ελάχιστα αντιιικά φάρμακα μικρών μορίων που έχουν χρησιμότητα ως προληπτική αγωγή για την COVID-19», ανέφερε ο Hector Anguilar-Carreno, επικεφαλής της μελέτης.

«Το φάρμακο που αναπτύξαμε είναι ίσως το πρώτο του είδους του. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που έχει σε σχέση με άλλες θεραπείες είναι μπορεί να αποτρέψει τα συμπτώματα της COVID-19 ακόμα και σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί», πρόσθεσε.

Η θεραπεία που ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα προς το παρόν έχει εξεταστεί ως προς την αποτελεσματικότητά της για το αρχικό στέλεχος της πανδημίας, καθώς και το στέλεχος Δέλτα. Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν είναι αποτελεσματική για το στέλεχος Όμικρον και τις παραλλαγές του, ωστόσο ήταν αισιόδοξοι ότι θα μπορεί να αντιμετωπίσει και τα νεότερα στελέχη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη χορήγηση του φαρμάκου στα πειραματόζωα σε μορφή ρινικού σπρέι πριν και μετά τη μόλυνση με τον ιό.

Στα πλαίσια της μελέτης παρακολούθησαν το σωματικό βάρος των ποντικών (η απώλεια βάρους αποτελεί συνήθως δείκτη ενεργού λοίμωξης), καθώς και άλλους δείκτες όπως η θερμοκρασία του σώματος και τα ποσοστά θανάτου στα ποντίκια προκειμένου να κατανοήσουν την απόκρισή τους στο φάρμακο. Τα ποντίκια που έλαβαν το ρινικό σπρέι πριν την έκθεσή τους στον ιό δεν έχασαν βάρος ούτε κατέληξαν κατά τη διάρκεια της λοίμωξης. Ακόμα και τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία ενός 12 ωρών από την έκθεση στον ιό είχαν πολύ καλή πρόγνωση, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Η εταιρεία EBVIA Therapeutics, Inc. αναζητά αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση για τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους και την μαζική παραγωγή του, αν τελικά αποδειχθεί αποτελεσματικό. Αν η εταιρεία καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό και εφόσον οι δοκιμές ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, τότε το φάρμακο θα μπορεί να εγκριθεί εντός 6 μηνών.

«Το ρινικό σπρέι που περιέχει Ν-0385 είναι μία εξαιρετικά απλή και πολύ φτηνή θεραπεία. Το κόστος της είναι μάλιστα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες θεραπείες της COVID-19 που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως για παράδειγμα τα μονοκλωνικά αντισώματα», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα