Νέα Εξέταση Αίματος Προβλέπει Ποιοι Ασθενείς με COVID-19 θα Παρουσιάσουν Long COVID

Μία εξέταση αίματος κατά τη διάρκεια της COVID-19 λοίμωξης μπορεί να προβλέψει ποιοι ασθενείς θα παρουσιάσουν long COVID, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από τη Μεγάλη Βρετανία. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet eBioMedicine και ανέλυσε τις πρωτεΐνες σε δείγματα αίματος από επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2.

Τυπικά, τα επίπεδα των διαφόρων πρωτεϊνών στο αίμα δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, ωστόσο οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών μέχρι και 6 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, γεγονός που δείχνει ότι αρκετές σημαντικές βιολογικές διεργασίες είχαν επηρεαστεί.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία συγκεκριμένη «υπογραφή» στα επίπεδα διαφόρων πρωτεϊνών η οποία είχε προγνωστική ισχύ για την εμφάνιση χρονίων συμπτωμάτων 12 μήνες μετά τη μόλυνση με τον ιό.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, αν οι παρατηρήσεις τους επιβεβαιωθούν σε ένα μεγάλο δείγμα ασθενών, τότε πιθανώς θα μπορούμε να μιλάμε για μία εξέταση που θα έχει την ικανότητα να εκτιμά την πιθανότητα εμφάνισης long COVID. Η εξέταση αυτή θα μπορεί ίσως να γίνεται μαζί με την PCR.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ακόμα και η ήπια COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα διαφόρων πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στα ήπια περιστατικά της νόσου, αρκετές βιολογικές διαδικασίες μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε στη μελέτη μας είναι ήδη διαθέσιμη στα νοσοκομεία και είναι ιδιαίτερα απλή. Αυτό σημαίνει ότι ένα νοσοκομείο θα μπορεί να αναλύσει χιλιάδες δείγματα σε ένα απόγευμα», τονίζουν οι συγγραφείς.

«Αν γνωρίζουμε εγκαίρως ποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν long COVID, τότε πιθανώς θα μπορούμε να χορηγήσουμε άμεσα αντιιικές θεραπείες έτσι ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αργότερα», πρόσθεσαν.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 54 επαγγελματίες υγείας με επιβεβαιωμένη COVID-19 λοίμωξη. Οι εθελοντές αυτοί έδωσαν δείγματα αίματος κάθε εβδομάδα για 6 εβδομάδες την άνοιξη του 2020. Αντίστοιχα, στην έρευνα εξετάστηκαν για δείγματα από 102 εθελοντές που δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό στο ίδιο διάστημα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία εξέταση που λέγεται φασματομετρία μάζας με σκοπό να εξετάσουν τις διακυμάνσεις στα επίπεδα διαφόρων πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Από το σύνολο των 91 πρωτεϊνών που εξετάστηκαν, οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα 12 πρωτεϊνών στους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19. Μάλιστα, στους ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρότερα συμπτώματα, οι διαταραχές στα επίπεδα των πρωτεϊνών ήταν περισσότερο εμφανείς.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, κατά τη διάρκεια της οξείας COVID-19, τα παθολογικά επίπεδα 20 πρωτεϊνών είχαν προγνωστική ισχύ για την εμφάνιση των συμπτωμάτων της long COVID. Οι περισσότερες από τις παραπάνω πρωτεΐνες συνδέονται με αντιπηκτικές ή αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης, η οποίος αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα, κατάφερε να προβλέψει ποιοι ήταν οι 11 επαγγελματίες υγείας που είχαν τουλάχιστον 1 χρόνιο σύμπτωμα τουλάχιστον 1 χρόνο αργότερα. Ένας άλλος αλγόριθμος μηχανικής μάθησης υπολόγισε την πιθανότητα λάθους αυτή της μεθόδου και εκτίμησε ότι είναι περίπου 6%.

Φωτογραφία: Chokniti Khongchum

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα