Νέα Δεδομένα για τις Χρόνιες Επιδράσεις της COVID-19 στον Εγκέφαλο

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε μάθει αρκετά σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2 και τις επιδράσεις του στον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της COVID-19 στους ασθενείς που νοσούν από τον ιό. Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Alzheimer’s Association, το οποίο διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες στο Denver των ΗΠΑ, αλλά και διαδικτυακά, παρατήρησε ότι οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης παρουσιάζουν διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών οι οποίες συνδέονται με ταχύτερη εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

Εκτός από τα αναπνευστικά και γαστρεντερικά συμπτώματα της COVID-19, αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν νευροψυχιατρικά συμπτώματα, όπως ανοσμία, αγευσία, καθώς και διαταραχές της σκέψης. Σε ορισμένους ασθενείς, τα συμπτώματα αυτά διατηρούνται ακόμα και μετά την αντιμετώπιση της οξείας λοίμωξης και αυτή τη στιγμή αρκετοί επιστήμονες προσπαθούν να εξερευνήσουν τα αίτια του παραπάνω φαινομένου.

Το Alzheimer’s Association σε συνεργασία με επιστήμονες από 40 χώρες καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) έχει ξεκινήσει μία μελέτη με σκοπό να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της COVID-19 στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα πρώιμα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης παρουσιάστηκαν στο AAIC 2021 προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα και την Αργεντινή και έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνότερα διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανοσμία ή αγευσία, μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19.

Άλλα σημαντικά σημεία της παραπάνω μελέτης που παρουσιάστηκε στο AAIC 2021 ήταν ότι στους ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα υπήρχαν επίσης βιολογικοί δείκτες εγκεφαλικών βλαβών, νευροφλεγμονής και νόσου Alzheimer. Οι ασθενείς που παρουσίασαν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών μετά την COVID-19 είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου μετά από ήπια άσκηση, καθώς και χειρότερη φυσική κατάσταση γενικότερα.

«Τα νέα αυτά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι η COVID-19 συνδέεται με χρόνιες επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες ή ακόμα και νόσο Alzheimer», είπε η Heather Snyder, αντιπρόεδρος του Alzheimer’s Association. «Με περισσότερα από 190 εκατομμύρια περιστατικά και σχεδόν 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, η COVID-19 έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα παγκοσμίως. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις επιδράσεις του ιού τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στον υπόλοιπο οργανισμό», πρόσθεσε.

Η Έκπτωση των Γνωστικών Συνδέεται με Χρόνια Ανοσμία στους Ασθενείς που Αναρρώνουν από COVID-19

Μία μελέτη από το Alzheimer’s Association σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς εξέτασε τις γνωστικές λειτουργίες και την όσφρηση σε ένα δείγμα σχεδόν 300 ηλικιωμένων από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή με ιστορικό COVID-19.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για 3-6 μήνες μετά τη διάγνωσή τους με COVID-19. Πάνω από το 50% του παραπάνω πληθυσμού είχε διαταραχές της σκέψης (απώλεια μνήμης), ενώ σχεδόν 1 στους 4 είχε διαταραχές της ομιλίας. Οι παραπάνω διαταραχές ήταν ανεξάρτητες με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στην οξεία φάση της λοίμωξης.

Η COVID-19 Συνδέεται με Αύξηση των Βιοδεικτών της νόσου Alzheimer στο Αίμα

Ορισμένοι βιοδείκτες του αίματος, όπως η ολική ταυ, η NfL, η πρωτεΐνη GFAP, η UCH-L1 και ορισμένες μορφές του β αμυλοδειδούς (Αβ40, Αβ42) και η φωσφορυλιωμένη ταυ (pTau-181) αποτελούν καλούς δείκτες βλαβών στον εγκέφαλο, νευροφλεγμονής και νόσου Alzheimer.

Προκειμένου να εξετάσουν τα επίπεδα των παραπάνω βιοδεικτών του αίματος, του νευροεκφυλισμού και της νευροφλεγμονής σε ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα πλάσματος από 310 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο New York University Langone Health με COVID-19. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 158 είχαν παρουσιάσει νευρολογικά συμπτώματα. Το συχνότερο από αυτά ήταν η σύγχυση η οποία αποδόθηκε σε τοξική-μεταβολική εγκεφαλοπάθεια.

Στους ασθενείς με την παραπάνω εγκεφαλοπάθεια, τα επίπεδα της t-tau, της NfL, της GFAP, της pTau-181 και της UCH-L1 ήταν υψηλότερα σε σχέση με αυτούς που δεν εμφάνισαν την παραπάνω επιπλοκή. Οι παραπάνω δείκτες συνδέθηκαν επίσης με δείκτες φλεγμονής, όπως η CRP, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς οι νευρωνικές/γλοιακές βλάβες αποδίδονται σε βλάβες του αιματοεγκεφαλικού φραγμού λόγω της φλεγμονής.

Τα παραπάνω αποτελέσματα συνολικά δείχνουν ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την παραπάνω παρατήρηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα