Νέα Δεδομένα για την Προέλευση της Πανδημίας: Συνεργασία από την Κίνα Ζητά ο WHO

Δεδομένα για την προέλευση της πανδημίας που δημοσιεύτηκαν προσφάτως σε μία διεθνή βάση δεδομένων έκαναν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με τις πρώτες ημέρες της COVID-19 και τα πρώτα περιστατικά της λοίμωξης.

Σύμφωνα με την επιτροπή SAGO (Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens) του WHO, στις αρχές του έτους επιστήμονες από την Κίνα δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με δείγματα που είχαν λάβει από την αγορά άγριων ζώων της Wuhan το 2020.

Όπως έδειξαν οι παραπάνω αναλύσεις, ένα άλλο είδος ζώου που βρισκόταν στην αγορά και είχε μολυνθεί με τον ιό ήταν ο σκύλος ρακούν. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως και αυτό το ζώο βρίσκεται στην αλυσίδα μετάδοσης για τη μεταπήδηση του SARS-CoV-2 στον άνθρωπο.

Λίγο μετά τη δημοσίευση των παραπάνω δεδομένων, το CDC της Κίνας με παρέμβασή του περιόρισε την πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες προκειμένου «να ενημερώσει τα δεδομένα».

Επιστήμονες από τον WHO επικοινώνησαν άμεσα με τους υπεύθυνους του CDC της Κίνας και ζήτησαν εξηγήσεις σχετικά με τα δεδομένα που «κατέβηκαν» από το Διαδίκτυο μετά την παρέμβαση της Κίνας και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι τα δεδομένα αυτά θα δημοσιευτούν εκ νέου άμεσα στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Σύμφωνα με τον WHO, τα δεδομένα αυτά, αν και δεν απαντούν το ερώτημα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα έπρεπε να έχουν κοινοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και όχι σχεδόν 3 χρόνια αργότερα.

«Κάθε νέα πληροφορία είναι σημαντική στην αναζήτηση για τα αίτια της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί στον WHO πριν 3 χρόνια. Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα να συνεργαστεί με τον οργανισμό μας και να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα που έχει στην κατοχή της», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του WHO.

Ο George Gao, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Κίνας και πρώην επικεφαλής του CDC της Κίνας υποστήριξε ότι τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν προσφάτως δεν είναι νέα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι πληροφορίες «κατέβηκαν» από τη βάση δεδομένων με παρέμβαση των Γερμανικών αρχών και όχι της Κίνας.

Η αγορά άγριων ζώων της Huanan έκλεισε και επίσημα από τις Κινεζικές αρχές λίγο μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019. Έκτοτε, έχουν γίνει αρκετές έρευνες που εξέτασαν από ποια ζώα αυτής της αγοράς ενδέχεται να είχαν μολυνθεί με τον ιό.

Στα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στη βάση GISAID υπήρχαν αναλύσεις για 923 διαφορετικά δείγματα από την αγορά της Huanan. Από τις αναλύσεις αυτές φαίνεται ότι ο σκύλος ρακούν ήταν ένα από τα ζώα που είχαν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2.

Φωτογραφία: Asad Photo Maldives

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα