Νέα Δεδομένα για τη Ρεμδεσιβίρη: Εξετάζεται η Χορήγησή της σε Μορφή Χαπιού

Μία ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ εξετάζει μία νέα οδό χορήγησης για τη ρεμδεσιβίρη, ένα φάρμακο που έχει χορηγηθεί ήδη στο 50% περίπου των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19.

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα στο περιοδικό Science Translational Medicine, η χορήγηση της ρεμδεσιβίρης σε πειραματόζωα σε μορφή χαπιού ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματική με αυτή της μολνουπιραβίρης, ενός άλλου φαρμάκου για την COVID-19 που επίσης χορηγείται ως χάπι από του στόματος. Το χάπι της ρεμδεσιβίρης που αναπτύχθηκε στην παρούσα μελέτη μπορεί επίσης να τροποποιηθεί έτσι ώστε να περιορίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού στην αρχή της λοίμωξης, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σήμερα, η ρεμδεσιβίρη χορηγείται ενδοφλεβίως στους ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19. Ωστόσο, αν το φάρμακο προσαρμοστεί σε μορφή χαπιού, τότε θα μπορεί να χορηγηθεί και σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Timothy Sheahan.

«Τα αντιιικά χάπια μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων, να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού και να αποτρέψουν αρκετές νοσηλείες, εφόσον χορηγηθούν εγκαίρως», πρόσθεσε.

Η ρεμδεσιβίρη αποκλείει τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο ιός για να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί στον οργανισμό.

Η ουσία που εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη ονομάζεται GS-621763 και αποτελεί μία πρόδρομη μορφή του φαρμάκου που μετατρέπεται σε ρεμδεσιβίρη όταν εισέλθει στον οργανισμό. Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, το φάρμακο αυτό μπορεί να προστατεύσει από τον SARS-CoV-2, ωστόσο έχει χρησιμότητα και στην αντιμετώπιση του MERS-CoV, του ιού που ευθύνεται για το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).

«Παρατηρήσαμε μία σειρά προστατευτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα περιορισμό των βλαβών στους πνεύμονες, περιορισμό του ιικού φορτίου και βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας στα ποντίκια, όταν χορηγήσαμε το φάρμακο 12 ώρες ή ακόμα και 24 ώρες μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό», ανέφερε η Alexandra Schäfer, μία επιστήμονας που συμμετείχε στη μελέτη.

Στις αρχές του 2020, ο ιολόγος Ralph Baric και η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Inc, διαπίστωσαν ότι η ρεμδεσιβίρη έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19. Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, το φάρμακο αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα από τον ιό.

Αν και τα αποτελέσματα από τις αρχικές κλινικές δοκιμές του φαρμάκου δεν ήταν εντυπωσιακά, τελικά αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αν χορηγηθεί νωρίς στην πορεία της λοίμωξης.

Πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές που εξέτασαν τη χορήγηση του φαρμάκου για τρεις ημέρες σε αυτό το στάδιο διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του προσεγγίζει το 87% για την πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων από την COVID-19.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της παρούσας μελέτης, είναι σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να εξερευνηθεί περισσότερο τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ωστόσο τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους είναι πολύ θετικά.

«Τα φάρμακα που χορηγούνται σε μορφή χαπιού μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια. Τα χάπια μπορεί να χορηγηθούν και στο σπίτι προστατεύοντας τους ασθενείς από τα σοβαρά συμπτώματα του και περιορίζοντας παράλληλα την πιθανότητα να τον μεταδώσουν», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Michelle Leman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα