Νέα Δεδομένα: Αυξημένος ο Κίνδυνος Νευροεκφυλιστικών Νόσων σε Όσους Νόσησαν από COVID-19

Οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νευροεκφυλιστικές διαταραχές συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν ιστορικό COVID-19. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο 8ο συνέδριο του European Academy of Neurology (EAN).

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε δεδομένα για περισσότερο από το 50% του συνολικού πληθυσμού της Δανίας, διαπίστωσε ότι στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 ο κίνδυνος διάγνωσης με νόσο Alzheimer, καθώς και ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ήταν αυξημένος.

Από τους συνολικά 919.731 εθελοντές που έκαναν εξετάσεις για COVID-19 κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι 43.375 που είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό είχαν επίσης:

  • 5 φορές αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο Alzheimer,
  • 6 φορές αυξημένο κίνδυνο νόσου του Parkinson,
  • 7 φορές αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και
  • 8 φορές αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας

Αν και η νευροφλεγμονή μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση μίας νευροεκφυλιστικής νόσου, οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι θα πρέπει να κοιτάμε συνολικά τις μακροχρόνιες επιπλοκές της COVID-19 λοίμωξης.

Η έρευνα εξέτασε ασθενείς που προσήλθαν στα επείγοντα νοσοκομείων ή νοσηλεύτηκαν στη Δανία για το διάστημα από το Φεβρουάριο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021, καθώς και ασθενείς με γρίπη τους ίδιους μήνες, αλλά σε ένα έτος πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στατιστικές αναλύσεις για να εξετάσουν το σχετικό κίνδυνο και στα αποτελέσματα έγινε προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και τις συννοσηρότητες.

«Περισσότερο από 2 χρόνια μετά το 1ο περιστατικό της COVID-19 οι επιδράσεις της λοίμωξης στον κίνδυνο νευρολογικών νόσων δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ήταν ακόμα σαφές αν η COVID-19 αυξάνει περισσότερο ή λιγότερο τον κίνδυνο σε σχέση με άλλα παθογόνα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Συγκριτικά με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, η παρούσα μελέτη παρατήρησε ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είχαν 1.7 φορές αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και συγκριτικά με αυτούς που νόσησαν από γρίπη. Για τις υπόλοιπες νευρολογικές παθήσεις, ο κίνδυνος ήταν συγκρίσιμος με αυτόν που παρατηρείται μετά τη λοίμωξη από άλλα παθογόνα του αναπνευστικού.

Οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης, μυασθένειας Gravis, συνδρόμου Guillain-Barre ή ναρκοληψίας σε σχέση με αυτούς που νόσησαν από γρίπη.

«Η έρευνά μας παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν ιστορικό μόλυνσης με τον SARS-CoV-2. Ωστόσο, είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι ο αυξημένος κίνδυνος που διαπιστώσαμε είναι συγκρίσιμος με αυτόν που παρατηρείται σε άλλες λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα η γρίπη ή η βακτηριακή πνευμονία», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Marcelo Chagas

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα