Νέα Αρνητικά Δεδομένα για την Ιβερμεκτίνη στην Αντιμετώπιση της COVID-19

Η ιβερμεκτίνη δεν ήταν πιο αποτελεσματική στην πρόληψη επιδείνωσης της COIVD-19 σε σοβαρή νόσο συγκριτικά με την τυπική θεραπεία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τη Μαλαισία.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 490 ηλικιωμένους ασθενείς τους οποίους οι γιατροί χώρισαν σε δύο ομάδες. Στην ομάδα που έλαβε ιβερμεκτίνη σε συνδυασμό με την τυπική θεραπεία, το 21.6% των ασθενών παρουσίασε τελικά σοβαρά συμπτώματα από τον ιό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν 17.3%, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Στη μελέτη δεν παρατηρήθηκαν επίσης διαφορές και σε άλλα τελικά σημεία, όπως για παράδειγμα το διάστημα μέχρι την εμφάνιση των σοβαρών συμπτωμάτων, τον κίνδυνο διασωλήνωσης, την εισαγωγή στη ΜΕΘ ή τον κίνδυνο θανάτου στις πρώτες 28 ημέρες της νοσηλείας.

Όπως τόνισε η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης, η ιβερμακτίνη συνταγογραφείται από αρκετούς γιατρούς σήμερα για την αντιμετώπιση ή πρόληψη της COVID-19, ωστόσο δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη για αυτές τις ενδείξεις.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο περιβάλλον κλινικών δοκιμών.

Η έρευνα είχε τίτλο Ivermectin Treatment Efficacy in COVID-19 High Risk Patient (I-TECH) και διεξήχθη σε 20 νοσοκομεία της Μαλαισίας από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2021. Στην έρευνα εξετάστηκαν μόνο ενήλικες άνω των 50 ετών που είχαν θετικές εξετάσεις RT-PCR για τον SARS-CoV-2. Οι εθελοντές είχαν τουλάχιστον μία ακόμα συννοσηρότητα και προσήλθαν στα νοσοκομεία με ήπια ή μέτρια συμπτώματα εντός 7 ημερών από το 1ο σύμπτωμα.

Ο κάθε ασθενής έλαβε τη θεραπεία που προβλέπεται από τις επίσημες οδηγίες της Μαλαισίας, δηλαδή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και παρακολούθηση για ενδείξεις ταχείας επιδείνωσης με βάση τα κλινικά ευρήματα, τις εργαστηριακές και τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Συνολικά, στην έρευνα εξετάστηαν 490 ασθενείς οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ήταν 241 ασθενείς οι οποίοι έλαβαν 0.4 mg ιβερμεκτίνη ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος για 5 ημέρες σε συνδυασμό με την τυπική θεραπεία. Η δεύτερη ομάδα είχε 249 ασθενείς που έλαβαν μόνο την τυπική θεραπεία.

Η μέση ηλικία των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν τα 63, το 55% ήταν γυναίκες και το 52% είχε κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων της COVID-19. Τα 3/4 των ασθενών είχαν υπέρταση, το 54% ήταν διαβητικοί, ενώ το 38% είχε δυσλιπιδαιμία.

Ο μέσος χρόνος που είχε περάσει από το 1ο σύμπτωμα για το σύνολο των ασθενών ήταν οι 5 ημέρες, ενώ τα 2/3 είχαν «μέτρια» συμπτώματα.

Στη διάρκεια της μελέτης παρουσιάστηκαν συνολικά 55 ανεπιθύμητες ενέργειες, με τις 33 από αυτές να καταγράφονται στην ομάδα της ιβερμεκτίνης. Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν η διάρροια (6%). Οι 4 από τις 5 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρήθηκαν στην ομάδα της ιβερμεκτίνης. 6 ασθενείς σταμάτησαν τη θεραπεία με το φάρμακο, με 3 από αυτούς να εγκαταλείπουν τη μελέτη.

13 ασθενείς κατέληξαν, με την πνευμονία της COVID-19 να ευθύνεται για 9 από τους θανάτους. Κανένας θάνατος δεν συνδέθηκε με τη χρήση ιβερμεκτίνης.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε αποκλειστικά ηλικιωμένους, επομένως το αποτελέσματα ενδεχομένως δεν αφορούν πληθυσμούς νεαρής ηλικίας.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης τόνισαν ότι η ιβερμκετίνη δεν μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με COVID-19, επομένως δεν υπάρχει λόγος να χορηγείται για αυτή την ένδειξη.

Φωτογραφία: Alex Green / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα