Μετφορμίνη: Έχει Χρησιμότητα στην Πρόληψη της Long COVID;

Οι ασθενείς που πήραν μετφορμίνη για 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2 είχαν 40% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με long COVID τους επόμενους 10 μήνες, συγκριτικά με αυτούς που πήραν placebo, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases.

Τα χρόνια συμπτώματα που εμφανίζονται σε ορισμένους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 περιγράφονται σήμερα με τον όρο “long COVID”. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τα παραπάνω συμπτώματα, επομένως η μοναδική μέθοδος πρόληψης είναι η αποφυγή μίας λοίμωξης με τον ιό.

Η παρούσα μελέτη ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη φάσης 3 που έδειξε ότι ένα φάρμακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο long COVID όταν λαμβάνεται λίγο μετά τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

«Η long COVID εξελίσσεται σήμερα σε μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς τα ποσοστά της νόσου αυξάνονται συνεχώς. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπείες. Η μελέτη μας έδειξε ότι η μετφορμίνη, ένα φτηνό και ασφαλές φάρμακο που χρησιμοποιείται τυπικά στη ρύθμιση του διαβήτη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο long COVID εφόσον χορηγείται σε μικρό διάστημα μετά τη λοίμωξη με τον ιό. Η έρευνά μας δεν μπορεί να απαντήσει αν αυτοί που πάσχουν ήδη από long COVID μπορεί να έχουν οφέλη από τη μετφορμίνη», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν νοσηλευτεί για την οξεία COVID-19 και είχαν παράγοντες κινδύνου. Κάθε εθελοντής είχε θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 μέσα στις τελευταίες 3 ημέρες και δεν είχε νοσήσει από COVID-19 στο παρελθόν.

Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 1.126 εθελοντές οι οποίοι πήραν είτε μετφορμίνη είτε placebo εντός 3 ημερών από τη διάγνωσή τους με COVID-19. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για 10 μήνες μέσω ερωτηματολογίων τα οποία οι τελευταίοι συμπλήρωναν κάθε 30 ημέρες.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μετφορμίνη κατάφερε να αποτρέψει το 40% περίπου των περιστατικών long COVID στην κλινική δοκιμή. Συγκεκριμένα, στην ομάδα που έλαβε μετφορμίνη, το 6.3% των εθελοντών διαγνώστηκε τελικά με τη νόσο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν 10.4%.

Προηγούμενες μελέτες από την ίδια επιστημονική ομάδα είχαν δείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από την COVID-19 κατά 40%, εφόσον χορηγείται εντός 3 ημερών από τη μόλυνση με τον ιό.

Η νέα μελέτη εξέτασε και άλλα δύο φάρμακα, την ιβερμεκτίνη και τη φλουβοξαμίνη, ωστόσο κανένα από αυτά δεν μπορούσε να προστατεύσει από τη long COVID.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο εργαστήριο, επομένως αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μειώνει τόσο τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, όσο και τον κίνδυνο long COVID», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ορισμένοι περιορισμοί της έρευνας ήταν ότι όλοι οι εθελοντές είχαν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25, άρα ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και όλοι ήταν άνω των 30 ετών, επομένως οι παρατηρήσεις της μελέτης πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Dr Jeremy Faust, από το Πανεπιστήμιο του Harvard υποστήριξε ότι αυτή ήταν η πρώτη μελέτη υψηλής ποιότητας που δείχνει ότι κάποιο φάρμακο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο long COVID. Αν τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιωθούν τότε θα έχουμε για πρώτη φορά ένα φτηνό φάρμακο για την πρόληψη της νόσου.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα