Μετφορμίνη: Έχει Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της COVID-19;

Η μετφορμίνη, το πλέον δημοφιλές φάρμακο για τη ρύθμιση του διαβήτη, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων από την COVID-19 κατά περισσότερο από 50%, αν χορηγηθεί εντός 4 ημερών από το πρώτο σύμπτωμα της νόσου. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μεγάλη, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή ελεγχόμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι ασθενείς που έπαιρναν μετφορμίνη είχαν χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και νοσηλειών για COVID-19. Προκειμένου να διαπιστώσουμε αν το φάρμακο αυτό μπορεί πράγματι να προσφέρει οφέλη στην πρόληψη ή αντιμετώπιση της COVID-19 ήταν απαραίτητο να κάνουμε μία λεπτομερή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Το Παρελθόν της Μετφορμίνης

Η μετφορμίνη, γνωστή με την εμπορική ονομασία Glucophage, είχε χρησιμοποιηθεί τη δεκαετία του 1950 ως αντιιικό φάρμακο με την ονομασία “Fluamine”. Πρόσφατες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι η μετφορμίνη μπορεί να επηρεάσει αρκετούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Καθώς ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί φλεγμονή, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν οι αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες της μετφορμίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Αρχικά, οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τη μελέτη τους, καθώς οι περισσότερες εταιρείες είχαν στραφεί στην ανάπτυξη εμβολίων ή εξέταζαν εντελώς νέα φάρμακα. Τελικά, ωστόσο, το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε και η έρευνα ξεκίνησε λίγο αργότερα.

Τα 3 Φάρμακα που Εξετάστηκαν στην Έρευνα

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας αποφάσισε τελικά να εξετάσει την αποτελεσματικότητα τριών φαρμάκων τα οποία είχαν δείξει θετικά δείγματα εκείνη την περίοδο. Αυτά ήταν:

  • Η φλουβοξαμίνη, ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο
  • Η ιβερμεκτίνη
  • Η μετφορμίνη

Η ιβερμεκτίνη είχε εξεταστεί και σε προηγούμενες μελέτες και η αποτελεσματικότητά της είχε αποδειχθεί σχετικά χαμηλή, ωστόσο οι επιστήμονες θέλησαν να κάνουν μία λεπτομερή υψηλής ποιότητας μελέτη στην οποία θα επιβεβαιωθεί ότι το φάρμακο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Για τη φλουβοξαμίνη, οι επιστήμονες εξέτασαν το 1/3 της δόσης που χορηγείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, με σκοπό να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου. Ωστόσο, όπως τελικά διαπιστώθηκε, η δόση αυτή ήταν πολύ χαμηλή και επομένως δεν ήταν δυνατό να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με COVID-19. Η ομάδα τόνισε, πάντως, ότι σε μία υψηλότερη δόση το φάρμακο ενδεχομένως έχει θέση στην αντιμετώπιση του ιού.

«Τελικά, θα πρέπει να αποδεχτούμε αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματα και τα τελευταία έδειξαν ότι η μετφορμίνη έχει χρησιμότητα για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το φάρμακο αυτό είναι εξαιρετικά κοινό και λαμβάνεται από εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Επιπλέον, η χορήγησή του είναι πολύ ευκολότερη σε σχέση με τη φλουβοξαμίνη και την ιβερμεκτίνη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 1.323 εθελοντές από ευπαθείς ομάδες για την COVID-19 (ενήλικες άνω των 30 με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25). Οι συγγραφείς υποστήριξαν, ωστόσο, ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν και πληθυσμούς που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τον ιό.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα