Κορονοϊός και Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Μπορεί ο κορονοϊός που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων παθήσεων; Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, μετά το πέρας της πανδημίας του COVID-19 είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση στα ποσοστά των συνδρόμων μετα-ιικής κόπωσης.

Οι ιογενείς λοιμώξεις έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αρκετά συμπτώματα χρόνιας κόπωσης. Για παράδειγμα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εμφανίζεται συχνά για πρώτη φορά μετά την αποδρομή μίας ιογενούς λοίμωξης. Οι ασθενείς που υποφέρουν από το παραπάνω σύνδρομο παρουσιάζουν έντονο αίσθημα κόπωσης, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως διάχυτο άλγος και φωτοευαισθησία, ωστόσο σήμερα υπάρχουν αρκετά που δεν γνωρίζουμε για το σύνδρομο αυτό.

Είναι, επομένως, δυνατό ο νέος κορονοϊός να προκαλέσει την εμφάνιση συνδρόμου χρόνιας κόπωσης ή άλλων συνδρόμων που σχετίζονται με χρόνια κόπωση; Δεδομένα από την επιδημία του SARS δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί με άλλους κορονοϊούς. Μετά την επιδημία του SARS το 2002-2003, ορισμένοι ασθενείς στο Τορόντο του Καναδά που νόσησαν από τον ιό, παρουσάισαν αίσθημα κόπωσης, μυϊκή αδυναμία και διαταραχές του ύπνου μέχρι και για 3 χρόνια αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS στο Τορόντο, 273 άτομα μολύνθηκαν με τον ιό, εκ των οποίων τα 44 κατέληξαν. Μετά το πέρας της επιδημίας, ο Harvey Moldofsky, ψυχίατρος και ειδικός γιατρός ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξέτασε 22 ασθενείς που είχαν νοσήσει από τον ιό αλλά δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους εξ’ αιτίας χρονίων προβλημάτων υγείας.

Η επιστημονική ομάδα του Moldofsky δημοσίευσε τις παρατηρήσεις της το 2011. Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς παρουσίαζαν διαταραχές του ύπνου, αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, άλγος και αδυναμία σε αρκετούς μύες του σώματος, καθώς και συμπτώματα κατάθλιψης. «Τα συμπτώματα αυτά ομοιάζουν αρκετά αυτά του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης», είπε ο Moldofsky.

Η ομάδα του επιστήμονα εξέτασε μόλις το 8% των ασθενών που μολύνθηκαν με τον SARS στο Τορόντο, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο ποσοστό των ασθενών παρουσίασε τα συμπτώματα αυτά αργότερα. Δεν γνωρίζουμε επίσης ποια ήταν η διάρκεια των παραπάνω συμπτωμάτων.

Αν και η παρούσα πανδημία του COVID-19 προκαλείται από έναν άλλο ιό, ο ιός αυτός ανήκει επίσης στην οικογένεια των κορονοϊών, επομένως είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αντίστοιχα συμπτώματα που σχετίζονται με χρόνια κόπωση, όπως υποστήριξε ο Moldofsky.

Ο Simon Wessely, πρώην πρόεδρος του Royal College of Psychiatrists, δήλωσε ότι και άλλοι ιοί έχουν ενοχοποιηθεί ως προκλητικοί παράγοντες για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μεταξύ των οποίων και ο Epstein-Barr. «Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε αν ο SARS-CoV-2 έχει αντίστοιχες επιδράσεις, ωστόσο θεωρώ πολύ πιθανό να έχουμε αύξηση στα περιστατικά συνδρόμου χρόνιας κόπωσης μετά το πέρας της πανδημίας».

«Υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ωστόσο συνήθως ενοχοποιούνται και άλλοι παράγοντες», τόνισε ο Wessely. «Αν αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο, αυτό σίγουρα θα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου».

Ο Charles Shepherd από το ME Association της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι αρκετοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης και στη συνέχεια η νόσος αυτή να εξελιχθεί σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. «Σίγουρα πρέπει να εξετάσουμε περισσότερο τι συμβαίνει στον οργανισμό μετά την αποδρομή μίας ιογενούς λοίμωξης».

Πιθανώς θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός για να έχουμε σαφείς απαντήσεις, καθώς αρκετοί ασθενείς έχουν συμπτώματα μέχρι και για 6 μήνες μέχρι τελικά να διαγνωστούν με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, κατέληξε ο ίδιος.

Βιβλιογραφία: New Scientist

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα