Κάθε Πότε Πρέπει να Κάνουμε Αναμνηστικές Δόσεις των Εμβολίων της COVID-19; Τι Έδειξε Νέα Μελέτη

Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια στην πρόληψη των νοσηλειών από τις νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον φθίνει ταχέως, ακόμα και σε αυτούς που έχουν κάνει 3 δόσεις, όπως παρατήρησε μία νέα μελέτη από τη Νότια Αφρική. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας, σημαίνει ότι πιθανώς οι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κάνουν εμβόλια συχνότερα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό αν θέλουν να είναι επαρκώς προστατευμένοι από τον SARS-CoV-2.

Η αποτελεσματικότητα των 2 δόσεων του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19 μειώνεται από 47.4% στους 3-4 μήνες σε μόλις 19.3% 9 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, όπως διαπίστωσε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Ακόμα και σε αυτούς που είχαν κάνει 3 δόσεις του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα του τελευταίου στην πρόληψη των νοσηλειών από τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 μειώθηκε από 68.8% στους 1-2 μήνες σε 46.8% στους 3-4 μήνες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται ταχέως, επομένως είτε θα πρέπει να χορηγούμε αναμνηστικές δόσεις συχνότερα (πχ κάθε 4 μήνες) είτε θα πρέπει να αναπτύξουμε εμβόλια ειδικά για τις παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή προκειμένου να διασφαλίσουμε την επαρκή ανοσία του πληθυσμού», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε δεδομένα για 32.883 εθελοντές από τη Νότια Αφρική που συμμετείχαν στη βάση δεδομένων της Discovery Health, μίας ασφαλιστικής εταιρείας. Οι εθελοντές αυτοί είχαν νοσηλευτεί ή είχαν κάνει εξετάσεις για την COVID-19 από τις 15 Νοεμβρίου του 2021 μέχρι τις 24 Ιουνίου του 2022. Οι 5.909 εθελοντές είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό κάποια στιγμή στο παραπάνω διάστημα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την αποτελεσματικότητα τόσο των 2 όσο και των 3 δόσεων στην πρόληψη των νοσηλειών από τις παραλλαγές του στελέχους Όμικρον που κυκλοφόρησαν στη Νότια Αφρική για το διάστημα που εξετάστηκε. Συγκεκριμένα, από τις 15 Νοεμβρίου του 2021 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2022 κυρίαρχες παραλλαγές ήταν οι ΒΑ.1 και ΒΑ.2, ενώ από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 24 Ιουνίου του 2022 κυκλοφόρησαν περισσότερο οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

«Αν και η τρίτη δόση ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για περίπου 1-2 μήνες, μετά από 3-4 μήνες ο κίνδυνος νοσηλείας άρχισε και πάλι να ανεβαίνει σημαντικά», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στις παραλλαγές ΒΑ.1/2 έφτασε τη μέγιστη τιμή της 14-27 ημέρες μετά τη 2η ή την 3η δόση του εμβολίου. 1-2 μήνες αργότερα, η αποτελεσματικότητα περιορίστηκε στο 61.3% σε όσους είχαν κάνει 2 δόσεις και στο 66.4% σε όσους είχαν κάνει 3. Στους 3-4 μήνες, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων στην πρόληψη των νοσηλειών ήταν 56.3%, ενώ των τριών 56.3%, αντίστοιχα.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα