Γιατί είναι Σημαντικό να Κάνουμε το Εμβόλιο ακόμα κι αν Νοσήσαμε από COVID-19;

Η COVID-19 αποτελεί αυτή τη στιγμή την κύρια αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, καθώς προκαλεί καθημερινά περισσότερους θανάτους από την καρδιαγγειακή νόσο ή τον καρκίνο.

Προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση της σοβαρής αυτής λοίμωξης, επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν εργαστεί στην ανάπτυξη εμβολίων.

Μετά την έγκριση των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της Moderna στις ΗΠΑ, εντός των επομένων ημερών τα εμβόλια αυτά αναμένεται να εγκριθούν και να κυκλοφορήσουν και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα σήμερα, τα εμβόλια αυτά μπορούν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας άνω των 16 ετών.

Ακόμα και σε ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης από COVID-19, τα εμβόλια μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα επαναμόλυνσης και νόσησης από τον ιό.

Η Φυσική Ανοσία Φθίνει Ταχέως

Όταν ένας ασθενής νοσεί από COVID-19, το ανοσοποιητικό του σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει τον ιό και αρχίζει να παράγει αντισώματα γι’ αυτόν.

Μετά την ανάρρωση από τη νόσο, ο ασθενής έχει ανοσία στον ιό για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας, επομένως ένας ασθενής που νόσησε την άνοιξη, ενδεχομένως μπορεί να νοσήσει ξανά το χειμώνα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η διάρκεια της ανοσίας είναι τουλάχιστον 3-4 μήνες, ωστόσο η παραπάνω διάρκεια ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ σήμερα έχουν ήδη παρατηρηθεί ορισμένα επεισόδια επαναμολύνσεων.

Ο Εμβολιασμός Ενισχύει την Ανοσία

Ο εμβολιασμός μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανοσία για την COVID-19. Στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Pfizer/BioNTech εξετάστηκαν και εθελοντές με ιστορικό λοίμωξης από COVID-19.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της παραπάνω κλινικής δοκιμής, το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την νόσηση τόσο σε ασθενείς με ιστορικό όσο και σε ασθενείς χωρίς ιστορικό λοίμωξης.

Όπως υποστήριξε η εταιρία, από τις κλινικές δοκιμές φάσης 2/3 για το εμβόλιό της, φαίνεται ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για όλους, ανεξαρτήτως αν έχουν νοσήσει στο παρελθόν από τον ιό.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες του CDC των ΗΠΑ για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 θα πρέπει να περιμένουν 90 ημέρες μετά τη λοίμωξη με τον ιό για να κάνουν το εμβόλιο.

Αν και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, από τα διαθέσιμα δεδομένα προκύπτει ότι η επαναλοίμωξη με τον ιό μέσα σε 90 ημέρες από την αρχική λοίμωξη αποτελεί σπάνιο φαινόμενο.

Κατά συνέπεια, οι ασθενείς με συμπτώματα COVID-19 θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να εμβολιάζονται 90 ημέρες μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Σταθμίζοντας τα Οφέλη και τους Κινδύνους

Αν και το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έχει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτές είναι συνήθως ήπιες και έχουν μικρή διάρκεια.

Στην ιατρική, προκειμένου να γίνει μία παρέμβαση, πάντοτε σταθμίζονται τα οφέλη και οι κίνδυνοι της τελευταίας.

Στην περίπτωση του εμβολίου της COVID-19, ο κίνδυνος ανεπιθυμήτων ενεργειών από το εμβόλιο είναι χαμηλός, ενώ η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο είναι ισχυρή και έχει μεγάλη διάρκεια.

Κατά συνέπεια, χωρίς αμφιβολία τα οφέλη από τη λήψη του εμβολίου υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους.

Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου της Pfizer/BioNTech είναι το άλγος στο σημείο της έγχυσης.

Ορισμένοι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν επίσης αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγίες και μυαλγίες οι οποίες, ωστόσο υποχώρησαν σε λιγότερο από 24 ώρες.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι ο κίνδυνος ανεπιθυμήτων ενεργειών από τη λήψη του εμβολίου είναι εξαιρετικά χαμηλός, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Για παράδειγμα, αν έχετε ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου, δεν θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο.

Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το εμβόλιο και αν θα πρέπει να το κάνετε ή όχι.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα