EU.1.1: Τι Γνωρίζουμε για τη Νέα Υποπαραλλαγή της XBB

Μία νέα υποπαραλλαγή της XBB έχει αρχίσει αυτή τη στιγμή να εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες του κόσμου. Η παραλλαγή αυτή λέγεται EU.1.1 και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα ενοχοποιείται για το 2% περίπου του συνόλου των νέων περιστατικών COVID-19. Τι ισχύει όμως για αυτή την παραλλαγή; Πώς συγκρίνεται σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας;

Προς το παρόν, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή EU.1.1 δεν φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, ενώ και τα συμπτώματα που προκαλεί δεν είναι σοβαρότερα. Ως αποτέλεσμα, η εμφάνιση της παραλλαγής αυτής δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των νοσηλειών, αλλά ούτε και των θανάτων από τον ιό.

Αν και η EU.1.1 έχει μερικές νέες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτές δεν φαίνεται να επηρεάζουν ούτε τη μολυσματικότητα, αλλά ούτε και τη λοιμογόνο δράση του παθογόνου. Οι μεταλλάξεις αυτές αφορούν 2 αμινοξέα, τα οποία ωστόσο δεν εντοπίζονται σε περιοχές ενδιαφέροντος πάνω στην πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η EU.1.1 πιθανώς είναι μία παραλλαγή η οποία δεν θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα και θα ξεχαστεί γρήγορα, όπως οι περισσότερες άλλες παραλλαγές που έχουν εμφανιστεί από την αρχή της πανδημίας.

Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η παραλλαγή αυτή έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί. Ωστόσο, ιδιαίτερα οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την COVID-19 θα πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου της COVID-19 το φθινόπωρο όταν αυτή κυκλοφορήσει προκειμένου να είναι προστατευμένοι. Προφανώς αναφερόμαστε στη νεότερη ενισχυτική δόση των εμβολίων που θα έχει σχεδιαστεί ειδικά για την παραλλαγή XBB και τις υποπαραλλαγές της, στις οποίες ανήκει και η EU.1.1.

Τα πρώτα περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής ανιχνεύθηκαν στη Γερμανία και την Ολλανδία. Το κανονικό όνομα της νέας παραλλαγής θα έπρεπε να είναι XBB.1.5.26.1.1, ωστόσο σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το αριθμητικό κομμάτι της ονομασίας νέων στελεχών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 4 τμήματα, επομένως χρησιμοποιήθηκε το επόμενο διαθέσιμο ζευγάρι γραμμάτων (τα ES Και ET είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για υποπαραλλαγές του στελέχους Β).

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα