Επικαιροποιημένα Εμβόλια της COVID-19: Πόσο Αποτελεσματικά ήταν στους Ηλικιωμένους;

Από το Σεπτέμβριο του 2022, τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν αντικαταστήσει τα εμβόλια που είχαν χορηγηθεί από την αρχή της πανδημίας. Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι διδύναμα και είχαν σχεδιαστεί με σκοπό να προστατεύσουν τόσο από το αρχικό στέλεχος της πανδημίας όσο και από τις νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases και παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases, ήταν μία από τις πρώτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της COVID-19 σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Η έρευνα διεξήχθη στο Ισραήλ και επομένως επικεντρώθηκε περισσότερο στο εμβόλιο της Pfizer, καθώς αυτό κυκλοφόρησε περισσότερο στη χώρα.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν το επικαιροποιημένο εμβόλιο είχαν 72% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας από COVID-19 και 68% μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει μόνο τα προηγούμενα 3 εμβόλια.

«Η χορήγηση των επικαιροποιημένων εμβολίων της COVID-19 είναι η καλύτερη προσέγγιση που έχουμε αυτή τη στιγμή για να περιορίσουμε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τη νόσο. Ο εμβολιασμός παραμένει το πλέον αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για την COVID-19», αναφέρουν οι επιστήμονες της ανάλυσης.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι πράγματι τα νέα εμβόλια της COVID-19 θα πρέπει να βασίζονται στα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή προκειμένου να έχουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα», υποστήριξε η ομάδα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων. Τα τελευταία χορηγούνται σήμερα κατά προτεραιότητα στους ηλικιωμένους άνω των 65, γεγονός που επέτρεψε στην ομάδα της μελέτης να εξετάσει καλύτερα την αποτελεσματικότητά τους σε αυτό τον πληθυσμό.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξέτασε δεδομένα για 569.519 ηλικιωμένους, εκ των οποίων οι 134.215 (24%) είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο από το Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Συνολικά, στο διάστημα που εξέτασε η έρευνα καταγράφηκαν 32 νοσηλείες για COVID-19 στην ομάδα που είχε κάνει το νέο εμβόλιο και 541 στην ομάδα που είχε κάνει μόνο τα 3 προηγούμενα. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε περίπου 72% μείωση του κινδύνου νοσηλείας από COVID-19.

Ένας από τους περιορισμούς της παρούσας ανάλυσης ήταν ο σχετικά μικρός αριθμός νοσηλειών και θανάτων, γεγονός που δεν επέτρεψε να προσδιοριστεί επακριβώς η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επιπλέον, η έρευνα δεν κατάφερε να συγκρίνει ακριβώς τα αρχικά με τα νέα εμβόλια, καθώς το καθένα από αυτά χορηγήθηκε σε διαφορετική χρονική περίοδο.

«Από την ανάλυσή μας φαίνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των επικαιροποιημένων εμβολίων είναι παρόμοιες με αυτές των αρχικών. Όπως φαίνεται, τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι το καλύτερο όπλο μας για την πρόληψη της COVID-19 στην παρούσα φάση», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Mikhail Nilov

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα