Εμβόλιο Sanofi / GlaxoSmithKline για την COVID-19: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Σε λίγους μήνες ενδέχεται να προστεθεί ένα ακόμα εμβόλιο της COVID-19 στις επιλογές αυτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο αυτό έχει αναπτυχθεί από τις φαρμακευτικές εταιρίες Sanofi και GlaxoSmithKline και λέγεται Vidprevtyn, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρίες πριν από λίγες ημέρες.

Το εμβόλιο έχει βασιστεί στην τεχνολογία των πρωτεϊνικών υπομονάδων, δηλαδή χρησιμοποιεί τμήματα πρωτεϊνών, με σκοπό να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε το τελευταίο να μπορεί να αναγνωρίσει τον ιό SARS-CoV-2. Η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί στον παρελθόν και σε άλλα εμβόλια τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα.

Το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία απλού ψυγείου, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την αποθήκευση και διανομή του σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε ψυγεία με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς το εμβόλιο χρησιμοποιεί μία δοκιμασμένη τεχνολογία, θα προτιμηθεί ίσως από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα μέχρι σήμερα.

Τι Έδειξαν οι Κλινικές Δοκιμές για το Εμβόλιο της Sanofi / GlaxoSmithKline

Το εμβόλιο της Sanofi / GlaxoSmithKline χορηγείται σε 2 δόσεις με διαφορά 3 εβδομάδων. Στις κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 10.000 ενήλικες από τις ΗΠΑ, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ήδη μία μελέτη η οποία εξετάζει την αποτελεσματικότητα της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης του συγκεκριμένου εμβολίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 3, το εμβόλιο της Sanofi / GlaxoSmithKline έχει:

  • 58% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19
  • 75% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μέτριας ή σοβαρής COVID-19
  • 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νοσηλείας από COVID-19

Όλα τα παραπάνω ποσοστά αφορούν τη χορήγηση 2 δόσεων του εμβολίου σε εθελοντές χωρίς ιστορικό COVID-19.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου ενάντια στη συμπτωματική COVID-19 είναι χαμηλότερη συγκριτικά με αυτή που είδαμε στα mRNA εμβόλια, οι κλινικές δοκιμές του έγιναν σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν αρκετά διαφορετικά στελέχη του ιού, κάτι που δεν συνέβη με τα προηγούμενα εμβόλια.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Αυτή τη στιγμή καμία άλλη εταιρία δεν έχει κάνει κλινικές δοκιμές φάσης 3 με τόσα διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 και τα αποτελέσματα από το εμβόλιό μας είναι συγκρίσιμα με αυτά άλλων εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί», δήλωσε ο Thomas Triomphe από τη Sanofi.

Όπως υποστήριξαν οι δύο εταιρίες που ανέπτυξαν το εμβόλιο, όταν το εμβόλιο χορηγήθηκε ως 2η δόση σε εθελοντές που είχαν κάνει 1η δόση με κάποιο από τα άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός των αντισωμάτων αυξήθηκε κατά 18-30 φορές. Σύμφωνα με τις εταιρίες, στις κλινικές δοκιμές δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια από το εμβόλιο.

Ρεαλιστικά, το εμβόλιο αυτό θα μπορεί ίσως να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση στις ανεπτυγμένες χώρες όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών έχει ήδη κάνει κάποιο από τα άλλα εμβόλια.

Έτοιμες Εκατομμύρια Δόσεις του Εμβολίου

Τα πρώιμα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Sanofi / GlaxoSmithKline ανακοινώθηκαν από τις δύο εταιρίες πριν λίγες ημέρες. Όπως υποστήριξαν, τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό τους επόμενους μήνες.

Τόνισαν επίσης ότι έχουν παρασκευάσει ήδη 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ενώ έχουν ξεκινήσει την παραγωγή άλλων 400 εκατομμύρια δόσεων.

Η ανάπτυξη του εμβολίου Vidprevtyn καθυστέρησε σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια καθώς τα αποτελέσματα των πρώιμων κλινικών δοκιμών είχαν δείξει ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένη στους ηλικιωμένους. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρίες τροποποίησαν το εμβόλιο και ξεκίνησαν νέες κλινικές δοκιμές. Σύμφωνα με αντιπροσώπους της Sanofi, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην κλινική δοκιμή αφορά και τα στελέχη Δέλτα ή Όμικρον.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα