Εμβόλια COVID-19: Ασφαλή και Αποτελεσματικά στους Ανοσοκατεσταλμένους Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως γνωρίζουμε σήμερα, αποτελούν ευπαθή ομάδα για την COVID-19, καθώς και τις επιπλοκές που προκαλεί η λοίμωξη. Επίσης, τις πρώτες εβδομάδες των εμβολιασμών δεν γνωρίζαμε αν τα εμβόλια της COVID-19 ήταν ικανά να προστατεύσουν αυτούς τους ασθενείς.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Oncology δίνει απαντήσεις στο τελευταίο ερώτημα αναφορικά με τα mRNA εμβόλια. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι αποτελεσματικά και δεν προκαλούν επιπλέον ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με καρκίνο και νευρολογικές ή ρευματολογικές παθήσεις που συνδέονται με ανοσοκαταστολή. Πρακτικά, η μελέτη αποδεικνύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ακόμα και για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εμβολιαστεί για την COVID-19, γεγονός που μας έχει βοηθήσει να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα. Η προστασία από τα εμβόλια, σε συνδυασμό με τα ηπιότερα συμπτώματα που προκαλεί το στέλεχος Όμικρον, είναι παράγοντες που έχουν περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών με COVID-19 που νοσούν σοβαρά. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα.

Οι αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων της COVID-19 είχαν εξετάσει μόνο υγιείς εθελοντές. Κατά συνέπεια, τόσο οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όσο και αυτοί που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση κάποιας νευρολογικής νόσου, δεν συμμετείχαν στις παραπάνω μελέτες.

Τα Δεδομένα για τους Ανοσοκατεσταλμένους

Η απουσία δεδομένων από τις παραπάνω μελέτες έκανε αρκετούς ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς να αντιμετωπίσουν με σκεπτικότητα τα εμβόλια της COVID-19. Ωστόσο, οι ασθενείς αυτοί αποτελούν μία από τις ευπαθείς ομάδες για την COVID-19, επομένως ήταν αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο από την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια. Σε μία προσπάθεια προσφέρουν επιπλέον δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA, μία επιστημονική ομάδα από την Ιταλία έκανε μία μελέτη στην οποία εξέτασε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 566 ασθενείς οι οποίοι είχαν 2 δόσεις από τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna. Οι εθελοντές αυτοί συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία κατέγραψαν όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες την πρώτη εβδομάδα μετά τη χορήγηση των εμβολίων.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που ανέφεραν οι εθελοντές ήταν άλγος, οίδημα και εξάνθημα στο σημείο της έγχυσης. Ορισμένες συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν το αίσθημα κόπωσης, η κεφαλαλγία, το ρίγος και οι μυαλγίες. Παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται και στο γενικό πληθυσμό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα εμβόλια δεν μπορεί να επηρεάσουν τα υποκείμενα νοσήματα των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, αλλά ούτε και την απόκρισή τους στις διάφορες θεραπείες.

Οι Ανοσοκατεσταλμένοι Δεν Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο

«Η συχνότητα των ανεπιθυμήτων ενεργειών από τα εμβόλια της COVID-19 ήταν παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε στις κλινικές δοκιμές στο γενικό πληθυσμό», εξήγησε ο Nicola Silvestris, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Bari στην Ιταλία.

«Καμία ανεπιθύμητη ενέργεια δεν είχε αυξημένη συχνότητα σε αυτό τον πληθυσμό. Επίσης κανένας ασθενής δεν ανέφερε διακοπή της θεραπείας του εξ’ αιτίας του εμβολιασμού για την COVID-19. Κατά συνέπεια, η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και σε αυτή την ομάδα ασθενών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει λόγος να μην χορηγούνται τα εμβόλια της COVID-19 στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Φωτογραφία: Thirdman / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα