Εμβόλιο Pfizer: Νέα Θετικά Δεδομένα για τη 2η Δόση

Η 2η δόση του εμβολίου της Pfizer ενισχύει σημαντικά ένα κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να προστατεύσει από ένα μεγάλο φάσμα ιών, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που διεξήχθη από την Ιατρική σχολή του Stanford. Η παραπάνω παρατήρηση πρακτικά επιβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τη 2η δόση του εμβολιασμού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και είχε σκοπό να εξερευνήσει τις επιδράσεις του εμβολίου της Pfizer στα διάφορα κομμάτια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες της μελέτης ανέλυσαν δείγματα αίματος από εθελοντές που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Στα δείγματα αυτά υπολόγισαν τα επίπεδα των αντισωμάτων και των ανοσιακών πρωτεϊνών, εξετάζοντας παράλληλα την έκφραση κάθε γονιδίου στα ανοσιακά κύτταρα.

Αχαρτογράφητα Νερά

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που χορηγούνται εμβόλια mRNA στον πληθυσμό, επομένως δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιους μηχανισμούς αποδίδεται η υψηλή τους αποτελεσματικότητα (πάνω από 95%)», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το κριτήριο για την έγκριση ενός νέου εμβολίου είναι η ικανότητα του τελευταίου να προκαλεί παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, δηλαδή εξειδικευμένων πρωτεϊνών που παρασκευάζονται από τα Β λεμφοκύτταρα και μπορούν να προσδεθούν σε έναν ιό.

Αν και είναι σχετικά εύκολο να υπολογίσουμε τα επίπεδα των αντισωμάτων, ο δείκτης αυτός δεν είναι αντιπροσωπευτικός ούτε μας δίνει μία πλήρη εικόνα σχετικά με την ανοσία και την προστασία από τις λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν ένα προς ένα όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζονται από το εμβόλιο. Συγκεκριμένα εξέτασαν το συνολικό αριθμό, τα επίπεδα ενεργοποίησης, τα γονίδια που εκφράζονται σε αυτά, καθώς και τις πρωτεΐνες ή άλλους μεταβολίτες που παρασκευάζουν.

Μία κατηγορία κυττάρων που βρέθηκε στο επίκεντρο της παρούσας μελέτης ήταν τα Τ λεμφοκύτταρα. Τα τελευταία αναζητούν κύτταρα τα οποία έχουν μολυνθεί με ιούς ή άλλα παθογόνα και τα καταστρέφουν.

Ένα άλλο κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το τμήμα της φυσικής ανοσίας. Τα κύτταρα της φυσικής ανοσίας αντιλαμβάνονται άμεσα την παρουσία του παθογόνου και αποτελούν πρακτικά την 1η γραμμή άμυνας του οργανισμού. Αν και δεν έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν διαφορετικά παθογόνα, εκκρίνουν σηματοδοτικές πρωτεΐνες οι οποίες εκκινούν την απόκριση της επίκτητης ανοσίας. Στις περίπου 7 ημέρες που χρειάζεται το σύστημα της επίκτητης ανοσίας για να παρασκευάσει τα απαραίτητα κύτταρα και πρωτεΐνες, η φυσική ανοσία είναι αυτή που περιορίζει τη δράση του παθογόνου.

Ένα Διαφορετικό Είδος Εμβολίου

Τα εμβόλια της Pfizer και Moderna έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα συμβατικά εμβόλια που περιέχουν εξασθενημένους ιούς ή συστατικά τους (πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες). Τα εμβόλια mRNA περιέχουν τη γενετική πληροφορία για την παρασκευή της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να προσδεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου.

Το Δεκέμβριο του 2020 ξεκίνησε ο εμβολιασμός του πληθυσμού στις ΗΠΑ με τα παραπάνω εμβόλια. Την ίδια περίοδο η επιστημονική ομάδα αποφάσισε να εξερευνήσει την ανοσιακή απόκριση που προκαλείται από τα παραπάνω.

Στα πλαίσια της έρευνας εξετάστηκαν 56 εθελοντές από τους οποίους οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος τόσο πριν όσο και μετά τη χορήγηση των δόσεων από τα εμβόλια. Όπως διαπίστωσαν, η 1η δόση δημιουργεί ορισμένα ειδικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2, ωστόσο η 2η δόση δημιουργεί πολύ περισσότερα.

Η 2η δόση προσφέρει επίσης μία σειρά άλλα οφέλη. Συγκεκριμένα, εκτός από την αύξηση στον αριθμό των ειδικών αντισωμάτων, προκαλεί ισχυρή απόκριση από τα Τ λεμφοκύτταρα, ενισχύοντας παράλληλα απόκριση της φυσικής ανοσίας.

Μία παρατήρηση της έρευνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά τις επιδράσεις των εμβολίων σε μία άλλη κατηγορία κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά ανήκουν στα μονοκύτταρα και εκφράζουν αρκετά γονίδια με αντιιική δράση. Ο πληθυσμός τους, ωστόσο, δεν επηρεάζεται σημαντικά κατά τη φυσική λοίμωξη με τον SARS-CoV-2. Όπως διαπίστωσε η παρούσα μελέτη, το εμβόλιο της Pfizer αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα των παραπάνω κυττάρων.

Συγκεκριμένα, πριν τον εμβολιασμό για την COVID-19, τα κύτταρα αυτά αποτελούσαν το 0.01% του συνόλου των κυττάρων του αίματος. Ωστόσο, μετά τη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer, τα επίπεδά τους αυξήθηκαν 100 φορές με αποτέλεσμα να φτάσουν το 1%. Ακόμη, η δράση τους έγινε λιγότερο φλεγμονώδης και περισσότερο αντιιική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύτταρα αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν και άλλους ιούς, εκτός του SARS-CoV-2.

«Η κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα των παραπάνω κυττάρων μόλις 1 ημέρα μετά τον εμβολιασμό είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Τα κύτταρα αυτά προστατεύουν όχι μόνο από τον SARS-CoV-2, αλλά και από αρκετούς άλλους ιούς», καταλήγει η μελέτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα