Εμβόλιο Moderna: Θετικά τα Πρώτα Δείγματα για την Αποτελεσματικότητα της Ενισχυτικής Δόσης

Η ενισχυτική δόση που αναπτύσσει η Moderna για το εμβόλιό της μπορεί να προστατεύσει από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία (P1) και τη Νότια Αφρική (B1351), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μικρής κλινικής δοκιμής που δημοσίευσε η εταιρία.

Η Moderna ξεκίνησε την ανάπτυξη ενισχυτικών δόσεων για το εμβόλιό της στις αρχές του έτους όταν διαπίστωσε ότι το τελευταίο έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα για ορισμένα από τα νεότερα στελέχη του ιού.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του εμβολίου έγιναν σε πειραματόζωα και αυτή ήταν η πρώτη κλινική δοκιμή που εξετάζει ανθρώπους εθελοντές.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ενισχύουν την αντίληψη ότι η ενισχυτική δόση έχει υψηλή αποτελεσματικότητα για τα νεότερα στελέχη του ιού», υποστήριξε ο CEO της Moderna, Stephane Bancel, σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε.

Προκειμένου να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης, οι επιστήμονες εξέτασαν 40 εθελοντές που είχαν κάνει ήδη τις 2 πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna πριν από 6-8 εβδομάδες. Στους παραπάνω εθελοντές έγιναν εξετάσεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθούν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Στην αρχή της έρευνας μόλις το 50% των εθελοντών είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων για τα στελέχη Β1351 (Νότιας Αφρικής) και Ρ1 (Βραζιλίας).

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε μία ακόμα δόση του αρχικού εμβολίου της Moderna, η δεύτερη έλαβε μία δόση που είχε προσαρμοστεί ειδικά για το στέλεχος Β1351, ενώ η τρίτη ένα μείγμα 50/50 των δύο παραπάνω δόσεων.

Μετά από περίπου 15 ημέρες, τόσο αυτοί που έλαβαν μία ακόμα δόση από το αρχικό εμβόλιο της Moderna, όσο και αυτοί που έλαβαν την ειδική δόση για το Β1351, είχαν επαρκή αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τα στελέχη Β1351 και Ρ1 (δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για την τρίτη ομάδα).

Αυτοί που έλαβαν την ενισχυτική δόση είχαν πάνω από 150% περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα ειδικά για το στέλεχος Β1351 σε σχέση με αυτούς που έλαβαν ξανά την ίδια δόση.

Προς το παρόν, τα παραπάνω αποτελέσματα δεν έχουν περάσει ακόμα τη διαδικασία του peer review. Η Moderna δήλωσε ότι θα τα αναρτήσει άμεσα στην ιστοσελίδα bioRxiv.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στους εθελοντές ήταν παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται μετά τη 2η δόση του εμβολίου της Moderna. Αυτές που εμφανίστηκαν συχνότερα ήταν η κεφαλαλγία, οι μυαλγίες, οι αρθραλγίες και το αίσθημα κόπωσης.

Ωστόσο, η συχνότητά τους ήταν μειωμένη στους εθελοντές που έκαναν τη νέα ενισχυτική δόση. Συγκεκριμένα, το 10.5% των εθελοντών αυτής της ομάδας ανέφερε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια τάξης 3, ενώ το ίδιο ποσοστό στην ομάδα που έλαβε την ίδια με τις προηγούμενες δόσεις ήταν 15%.

Αρκετές εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων εξετάζουν σήμερα ενισχυτικές δόσεις για τα εμβόλιά τους, θέλοντας έτσι να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα νεότερα στελέχη του ιού. Δύο άλλες μελέτες που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech που χορηγείται σήμερα έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τα στελέχη Β1351 ή Β117 (Μεγάλης Βρετανίας).

Φωτογραφία: Marco Verch Professional Photographer (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα