Εμβόλιο Johnson & Johnson για την COVID-19: 4 Πληροφορίες που Πρέπει να Γνωρίζετε

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για την COVID-19 έλαβε επείγουσα έγκριση στις ΗΠΑ και σύντομα αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΜΑ, το εμβόλιο θα εξεταστεί και ακολούθως, αν εγκριθεί, θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη προς τα τέλη Μαρτίου. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, όμως, για το εμβόλιο της Johnson & Johnson; Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του και πώς διαφέρει από τα υπόλοιπα εμβόλια της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα;

Ποιος είναι ο Μηχανισμός Δράσης του Εμβολίου της Johnson & Johnson;

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων που χρησιμοποιούν ιό-φορέα.

Για την ανάπτυξη του εμβολίου της, η Johnson & Johnson χρησιμοποίησε έναν αδενοϊό που δεν προκαλεί νόσηση στον άνθρωπο και αντικατέστησε ένα κομμάτι του γονιδιώματός του με την γενετική πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2.

Μόλις το εμβόλιο χορηγηθεί σε ένα άτομο, οι αδενοϊοί που περιέχει, μολύνουν τα κύτταρα του ξενιστή. Ακολούθως, τα τελευταία «διαβάζουν» τη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη ακίδα, παράγουν την πρωτεΐνη και την παρουσιάζουν στην επιφάνειά τους.

Στη συνέχεια, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εντοπίζουν την πρωτεΐνη ακίδα και αρχίζουν την παραγωγή αντισωμάτων γι’ αυτή. Τα αντισώματα αυτά μπορούν να προστατεύσουν το άτομο σε μία μελλοντική έκθεσή του στον SARS-CoV-2.

Τα εμβόλια με αδενοϊό-φορέα είναι γενικά ασφαλή καθώς ο αδενοϊός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα του ανθρώπου, ούτε να προκαλέσει νόσηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 που περιέχει.

Η προσέγγιση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και στην ανάπτυξη άλλων εμβολίων. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον ιό Ebola έχει βασιστεί επίσης σε αυτό τον μηχανισμό.

Πόσο Αποτελεσματικό είναι το Εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε το FDA, στο κομμάτι της κλινικής δοκιμής που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από COVID-19 ήταν 86% και της νόσησης γενικά κατά 72%.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι, αν και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να νοσήσουν από COVID-19, παρουσιάζουν ηπιότερα συμπτώματα και διατρέχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Στο κομμάτι των κλινικών δοκιμών που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, όπου κυκλοφορεί ένα νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson ήταν ελαφρώς χαμηλότερη. Συγκεκριμένα, ήταν 64% στην πρόληψη της νόσησης γενικά και 82% στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε το FDA, το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει και από τα στελέχη που κυκλοφορούν στη Βραζιλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Πώς Διαφέρει το Εμβόλιο της Johnson & Johnson από αυτά της Pfizer και της Moderna;

Η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στο εμβόλιο της Johnson & Johnson και αυτά της Pfizer και της Moderna είναι ότι το πρώτο χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό-φορέα, ενώ τα τελευταία την τεχνολογία του mRNA.

Τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούν επίσης τη γενετική πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2, ωστόσο αυτή δεν βρίσκεται μέσα σε έναν ιό-φορέα, αλλά σε ένα λιπιδικό περίβλημα.

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και γενικά όλα τα εμβόλια mRNA χρειάζονται 2 δόσεις, ενώ το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρειάζεται μόνο μία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή όπου η ζήτηση για τα εμβόλια ξεπερνά την προσφορά.

Ένα πλεονέκτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson σε σχέση με τα εμβόλια mRNA είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna διατηρούνται σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολή τόσο τη μεταφορά όσο και την αποθήκευσή τους.

Αντίθετα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να παραμείνει μέχρι και για 3 μήνες σε ένα συμβατικό ψυγείο, γεγονός που καθιστά πολύ ευκολότερη την αποθήκευσή του.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα, είναι δύσκολο να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο εμβόλιο της Johnson & Johnson και αυτά της Pfizer και Moderna.

Αν και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA έχουν περίπου 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων αυτών έγιναν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020, δηλαδή σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2.

Τα παραπάνω εμβόλια, αν εξεταστούν ξανά σήμερα σε κλινικές δοκιμές, πιθανώς θα έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα εξ’ αιτίας των νέων μεταλλαγμένων στελεχών. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει εξεταστεί ως προς την αποτελεσματικότητά του απέναντι στα νέα στελέχη.

Ποιο Εμβόλιο θα Πρέπει να Προτιμήσουμε;

Αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna είναι υψηλότερη σε σχέση με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνετε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο όταν έρθει η σειρά σας να εμβολιαστείτε και να μην περιμένετε κάποιο άλλο εμβόλιο. Είναι προφανές ότι καθώς σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμβολίων, θα χρειαστούν πιθανώς χρόνια μέχρι να μπορούμε να επιλέξουμε ποιο εμβόλιο θα κάνουμε.

Το σημαντικό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με τα mRNA εμβόλια στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

Αυτή τη στιγμή, καθώς οι προσπάθειες για τον περιορισμό της COVID-19 συνεχίζονται, κάθε νέο εμβόλιο που προστίθεται στο οπλοστάσιό μας για την πρόληψη της COVID-19 είναι ευπρόσδεκτο. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως προαναφέρθηκε, έχει το πλεονέκτημα ότι χρειάζεται 1 μόνο δόση και αποθηκεύεται σε θερμοκρασία ψυγείου, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διανομή του σε χώρες που δεν έχουν κατάλληλες υποδομές για τα εμβόλια mRNA.

Η Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέσει 4 εκατομμύρια δόσεις αμέσως μετά την επείγουσα έγκριση του εμβολίου της.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα