Εμβόλια COVID-19: Ξεκινά η Χορήγηση Ενισχυτικών Δόσεων στις ΗΠΑ, Ποιοι Θα Εμβολιαστούν Πρώτα

Το υπουργείο υγείας των ΗΠΑ αναμένεται να συστήσει σύντομα χορήγηση ενισχυτικής δόσης για τα άτομα που έκαναν τη 2η δόση του εμβολίου της COVID-19 πριν από 8 μήνες ή περισσότερο. Η οδηγία αυτή, όπως αναφέρει το Associated Press, θα αφορά το σύνολο των Αμερικανών που έχουν εμβολιαστεί ανεξαρτήτως ηλικίας. Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να περιοριστεί η ταχεία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, το οποίο ευθύνεται ήδη για το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλειών και θανάτων από COVID-19 στις ΗΠΑ.

Αν και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων θα ξεκινήσει το 2022, προσφάτως δημοσιεύτηκαν ανησυχητικά δεδομένα από το Ισραήλ που δείχνουν ότι η προστασία από το εμβόλιο έχει αρχίσει να φθίνει σε όσους εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.

Η ανακοίνωση σχετικά με τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων αναμένεται ακόμα και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με το AP. Οι δόσεις αυτές θα αρχίσουν να χορηγούνται μετά την οριστική έγκριση του εμβολίου της Pfizer από το FDA, η οποία αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κατά συνέπεια, στις ΗΠΑ η χορήγηση 3ων δόσεων για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna θα ξεκινήσει πιθανώς από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτοί που είχαν προτεραιότητα στις πρώτες δόσεις των εμβολίων της COVID-19 τον Ιανουάριο είναι αυτοί που θα κάνουν πρώτοι και τις ενισχυτικές δόσεις. Ιδανικά, κάθε άτομο θα κάνει το ίδιο εμβόλιο με αυτό που έκανε στις 2 πρώτες δόσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, το FDA των ΗΠΑ ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν λάβει μοσχεύματα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 και παρουσιάζουν μειωμένη απόκριση στα εμβόλια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Times of Israel, το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων της COVID-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που εμβολιάστηκαν τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο με σκοπό να περιορίσει την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα. Αυτή τη στιγμή έχει χορηγηθεί 3η δόση σε περισσότερα από 1 εκατομμύρια άτομα. Όπως δείχνουν πρώιμα δεδομένα, τα άτομα αυτά έχουν 2.5 φορές αυξημένη προστασία από τη λοίμωξη σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει μόνο 2 δόσεις.

Καθώς το στέλεχος Δέλτα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, το FDA και το CDC εξετάζουν αυτή τη στιγμή πόσο αποτελεσματικά είναι τα 3 εμβόλια στην αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις και αυτοί που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χρειαστούν ενισχυτική δόση, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική οδηγία, καθώς περιμένουμε ακόμα τα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή της εταιρίας που εξετάζει ένα σχήμα 2 δόσεων.

Υπεύθυνοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η χώρα έχει αποθέματα για να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού με μία 3η δόση, εφόσον υπάρχει σχετική σύσταση.

Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει από τις ανεπτυγμένες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών να σταματήσουν τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και να μοιραστούν τα εμβόλια με τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν χορηγήσει ακόμα ούτε μία δόση. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αρχίσουν τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στις ευπαθείς ομάδες το Σεπτέμβριο.

Προς το παρόν, οι υπεύθυνοι από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμα τελική απόφαση σχετικά με τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.

Φωτογραφία: Governo do Estado de São Paulo

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα