Εμβόλια COVID-19: Ασφαλής και Αποτελεσματική η 3η Δόση στους Ασθενείς που έχουν Κάνει Μεταμόσχευση

Οι 2 δόσεις των εμβολίων για την COVID-19 δεν μπορούν να προκαλέσουν επαρκή ανοσία σε αρκετούς ασθενείς με COVID-19 που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση μίας 3ης, ενισχυτικής δόσης όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

«Η χορήγηση μίας 3ης δόσης αποτελεί σίγουρα την καλύτερη προσέγγιση για την επίτευξη επαρκούς ανοσίας στους παραπάνω ασθενείς», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 120 ασθενείς. Ξεκίνησε στις 25 Μαΐου και τελείωσε στις 3 Ιουνίου του 2021. Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ιστορικό COVID-19 και όλοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna. Στα πλαίσια της έρευνας, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε μία ακόμα δόση από το εμβόλιο της Moderna, ενώ η άλλη έλαβε placebo.

Το κύριο τελικό σημείο της έρευνας ήταν τα επίπεδα των αντισωμάτων πάνω από 100 U/ml ενάντια στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Στην ομάδα που έλαβε placebo το τελικό σημείο επετεύχθη μόλις από το 18% των εθελοντών, ενώ στην ομάδα που έλαβε 3η δόση με το εμβόλιο της Moderna, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 55%.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι ιδιαίτερα θετικά για τους ασθενείς και δεν αφήνουν αμφιβολίες. Η 3η δόση είναι ασφαλής και έχει καλή ανοχή, επομένως σύντομα θα πρέπει να αρχίσουμε να χορηγούμε 3ες δόσεις στις ευπαθείς ομάδες ασθενών», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Εξουδετερωτικά Αντισώματα και Απόκριση Τ Λεμφοκυττάρων

Εκτός από το κύριο τελικό σημείο της, η έρευνα εξέτασε επίσης την αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η ομάδα που έλαβε 3η δόση με το εμβόλιο της Moderna είχε 60% εξουδετερωτικά αντισώματα, ενώ η ομάδα του placebo μόλις 25%.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης σημαντικές διαφορές στην απόκριση των Τ λεμφοκυττάρων ανάμεσα στις 2 ομάδες. Τα Τ λεμφοκύτταρα έχουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και όπως διαπιστώθηκε τα επίπεδά τους ήταν αυξημένα σε όσους είχαν κάνει 3η δόση.

Στην ιατρική, οι τυχαιοποιημένες διπλά τυφλές ελεγχόμενες με placebo μελέτες αποτελούν το καλύτερο είδος έρευνας και μπορούν πάντοτε να δώσουν σαφή αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα κάποιας θεραπείας. Η παρούσα μελέτη ουσιαστικά απέδειξε ότι η χορήγηση μίας 3ης δόσης μπορεί να βοηθήσει τόσο την απόκριση αντισωμάτων όσο και την απόκριση των Τ λεμφοκυττάρων.

Η 3η δόση είχε γενικά καλή ανοχή και προκάλεσε μόνο ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, σε κανένα ασθενή δεν παρατηρήθηκε απόρριψη κάποιου μοσχεύματος.

Η Διεξαγωγή των Ερευνών στην Εποχή της Πανδημίας

Τυπικά, μία έρευνα αυτού του είδους θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1 χρόνο, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα σε διάστημα λίγων μηνών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, τα σημαντικά ποσά που επενδύονται στην έρευνα για την COVID-19 έχουν βοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια που καθυστερούσαν τις έρευνες στο παρελθόν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ήδη κοινοποιηθεί στο FDA, καθώς και άλλους ελεγκτικούς φορείς παγκοσμίως και αναμένεται να πυροδοτήσουν σύντομα αλλαγές στις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό των ασθενών με μεταμοσχεύσεις.

Φωτογραφία: Governor Tom Wolf

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα