Εγκρίθηκε το Πρώτο Εισπνεόμενο Εμβόλιο για την COVID-19 στην Κίνα

Πριν από λίγες ημέρες, η φαρμακευτική εταιρεία CanSino ανακοίνωσε ότι το εισπνεόμενο εμβόλιό της για την COVID-19 δημιουργεί ισχυρή ανοσία. Το εμβόλιο αυτό εγκρίθηκε από τους ρυθμιστικούς φορείς της Κίνας για χορήγηση ως αναμνηστική δόση. Η έγκριση αυτή καθιστά το εμβόλιο της CanSino το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο για την COVID-19 παγκοσμίως που λαμβάνει έγκριση για την πρόληψη του ιού.

Το εμβόλιο που εγκρίθηκε και χορηγείται πλέον στην Κίνα περιέχει ακριβώς τα ίδια συστατικά με το ενέσιμο εμβόλιο της CanSino, το οποίο χορηγείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Για την παρασκευή του εμβολίου η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα νεφελοποιητή, ο οποίος μετατρέπει το εμβόλιο από υγρή σε αέρια μορφή.

Όπως συμβαίνει και με τα εμβόλια της COVID-19 που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το εμβόλιο της CanSino περιέχει τμήματα από το γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2, τα οποία ο οργανισμός αναγνωρίζει ως ξένα και ακολούθως δημιουργεί ανοσία.

Ωστόσο, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna περιέχουν το γενετικό υλικό σε μορφή mRNA. Αντίθετα, το εμβόλιο της CanSino χρησιμοποιεί έναν ιό-φορέα για τη μεταφορά του γενετικού υλικού, επομένως μοιάζει περισσότερο με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Το εμβόλιο της CanSino έχει περίπου 92% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων της COVID-19 και 58% στην πρόληψη της λοίμωξης, σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι κλινικές δοκιμές που εξέτασαν το εισπνεόμενο εμβόλιο ως αναμνηστική δόση (μετά από 1 δόση του ενέσιμου εμβολίου) έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητά του είναι συγκρίσιμη με αυτή του ενέσιμου εμβολίου ως αναμνηστική δόση.

Ένα πλεονέκτημα του εισπνεόμενου εμβολίου είναι ότι ενισχύει την ανοσία στη ρίνα και τους ανώτερους αεραγωγούς, περιοχές στις οποίες πολλαπλασιάζεται τυπικά ο ιός.

Στο παρελθόν και άλλα εμβόλια έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να χορηγούνται ως εισπνεόμενα, όπως για παράδειγμα το FluMist, ένα εμβόλιο που χορηγείται στα παιδιά για την πρόληψη της γρίπης.

Τα εισπνεόμενα εμβόλια αποτελούν μία καλή εναλλακτική επιλογή για τα παιδιά και τους ενηλίκους, ωστόσο δεδομένα από προηγούμενες εποχές γρίπης έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι εξίσου υψηλή με αυτή των ενέσιμων εμβολίων.

Τα δεδομένα από τη χρησιμοποίηση των εισπνεόμενων εμβολίων στην Κίνα θα μας δείξουν αν υπάρχει λόγος να εξερευνήσουμε τη χορήγηση και άλλων εμβολίων μέσω αυτής της οδού.

Φωτογραφία: Ketut Subiyanto

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα