COVID-19: Η Προϋπάρχουσα Ανοσία Δεν Προστατεύει Επαρκώς Όταν Υπάρχει Έκθεση σε Μεγάλο Ιικό Φορτίο

Μία πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Yale των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η έκθεση σε μεγάλο ιικό φορτίο μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει λοίμωξη, ακόμα και σε ασθενείς με ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης από COVID-19. Οι παρατηρήσεις που δημοσίευσαν οι επιστήμονες της μελέτης στο περιοδικό Nature Communications έδειξαν πρακτικά ότι η εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε περιοχές με μεγάλο συνωστισμό έχουν χρησιμότητα ακόμα και αν όλοι οι παρόντες έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί για τον ιό.

Ο πληθυσμός που εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη ήταν οι κρατούμενοι στις φυλακές του Connecticut των ΗΠΑ. Στις φυλακές αυτές, οι 15.444 κρατούμενοι που εξετάστηκαν έκαναν τακτικά εξετάσεις για την COVID-19 στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι το Μάιο του 2022, δηλαδή σε μία περίοδο όπου κυκλοφόρησαν περισσότερο τα στελέχη Δέλτα και Όμικρον της COVID-19.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι και για τα δύο παραπάνω στελέχη, το ιστορικό εμβολιασμού καθώς και το ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης δεν ήταν ικανά να προστατεύσουν από μία νέα λοίμωξη με τον ιό σε ένα περιβάλλον έκθεσης σε υψηλό ιικό φορτίο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας με το στέλεχος Δέλτα, ο εμβολιασμός μείωνε τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 68% στο γενικό πληθυσμό των φυλακών, ωστόσο σε όσους είχαν συγκρατούμενο με COVID-19 η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν μόλις 26%. Αντίστοιχα, η υβριδική ανοσία (δηλαδή το ιστορικό εμβολιασμού ΚΑΙ νόσησης) μείωνε τον κίνδυνο COVID-19 κατά 95% στο γενικό πληθυσμό αλλά μόλις 71% σε όσους είχαν συγκρατούμενο με επιβεβαιωμένη λοίμωξη.

ΟΙ διαφορές αυτές διατηρήθηκαν και στην περίοδο όπου είχε πλέον επικρατήσει το στέλεχος Όμικρον. Ο εμβολιασμός, για παράδειγμα, είχε 43% αποτελεσματικότητα στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο μόλις 4% σε όσους είχαν συγκρατούμενο με COVID-19. Για την υβριδική ανοσία, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 76% και 20%.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα της τήρησης των μέτρων πρόληψης, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης στον ιό. Σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, από τα αποτελέσματα της μελέτης τους είναι σαφές ότι σε ένα πιθανό επόμενο κύμα κρουσμάτων της COVID-19 δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε λόγω των εμβολίων και θα πρέπει να συνεχίζουμε την τήρηση των μέτρων πρόληψης, ιδιαίτερα αν υπάρχει ευρεία εξάπλωση του ιού.

Φωτογραφία: NIC LAW

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα