BA.2.86: Η Προϋπάρχουσα Ανοσία Μπορεί να Προστατεύσει από τη Νέα Παραλλαγή της COVID-19

Η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες τελικά δεν έχει αυξημένη ικανότητα να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα των εμβολίων ή του ιστορικού λοίμωξης, σύμφωνα με νέα δεδομένα από τις ΗΠΑ.

Η παραλλαγή αυτή, η οποία λέγεται προς το παρόν ΒΑ.2.86, έχει συγκεντρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον προσφάτως καθώς φέρει ένα σημαντικό αριθμό μεταλλάξεων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ανησυχία ότι μπορεί να έχει ανθεκτικότητα στην προϋπάρχουσα ανοσία και μπορεί να προκαλέσει νέες επιδημίες του ιού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναλύσεις δύο επιστημονικών ομάδων από τις ΗΠΑ, τόσο το ιστορικό εμβολιασμού για την COVID-19, όσο και το ιστορικό λοίμωξης από τον ιό, έχουν δημιουργήσει αντισώματα τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τη νέα παραλλαγή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι η ανοσία από τις παραπάνω μεθόδους μπορεί να αντιμετωπίσει ευκολότερα τη νέα παραλλαγή συγκριτικά με τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Οι αναλύσεις που έκαναν οι παραπάνω ομάδες έδειξαν ότι οι ασθενείς που μολύνθηκαν τους τελευταίους 6 μήνες από κάποια υποπαραλλαγή της ΧΒΒ του ιού είναι αυτοί που έχουν την ισχυρότερη ανοσία για την ΒΑ.2.86.

«Τα νέα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν σε λίγες ημέρες έχουν αναπτυχθεί με βάση την παραλλαγή ΒΑ.2.86 και επομένως θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια σε αυτή τη μετάλλαξη. Βέβαια, σε αρκετούς ασθενείς η προϋπάρχουσα ανοσία θα είναι αρκετή για να αποτρέψει μία σοβαρή λοίμωξη με τη νέα αυτή παραλλαγή», αναφέρουν εκπρόσωποι του CDC.

Αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το εμβόλιο της COVID-19 θα κυκλοφορεί ετησίως, όπως περίπου συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει φέτος, όπως προαναφέρθηκε, έχει αναπτυχθεί με βάση την παραλλαγή ΧΒΒ.1.5.

Οι παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι οι EG.5, FL.1.5.1 και ορισμένες υποπαραλλαγές της XBB. Από αυτές, η πιο επικίνδυνη είναι ίσως η FL.1.5.1, η οποία έχει μερική ανθεκτικότητα στην προϋπάρχουσα ανοσία.

Από τον Ιούνιο έχει αρχίσει να παρατηρείται μία μικρή αύξηση των περιστατικών της COVID-19, ωστόσο ο αριθμός παραμένει ακόμα σχετικά χαμηλός και δεν δημιουργεί ανησυχία.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα