Ανοσμία και Αγευσία: Μπορεί να Παραμείνουν Μακροπρόθεσμα στους Ασθενείς με COVID-19;

Περίπου το 5% των ενηλίκων μπορεί να έχουν διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης μακροπρόθεσμα μετά την ανάρρωσή τους από COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Καθώς τα περιστατικά της COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει ήδη τα 550 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι 15 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από ανοσμία, ενώ 12 εκατομμύρια πάσχουν από αγευσία.

Αν αναλογιστούμε την σημαντική επίπτωση που έχει τόσο η ανοσμία όσο και η αγευσία στη ζωή ενός ατόμου, καταλαβαίνουμε ότι η long COVID είναι μία σοβαρή πάθηση που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του πληθυσμού μακροπρόθεσμα.

Η ανοσμία και η αγευσία είναι δύο συμπτώματα που εμφανίζονται αρκετά συχνά στην οξεία φάση της COVID-19 λοίμωξης. Συγκεκριμένα, το 40-50% των ασθενών θα εκδηλώσει τα παραπάνω συμπτώματα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε σε ποιο ποσοστό τα συμπτώματα αυτά παραμένουν μακροπρόθεσμα.

Θέλοντας να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, μία διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την ανοσμία και την αγευσία, τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων και τη διάρκειά τους.

Η ομάδα κατέληξε τελικά σε 18 έρευνες παρατήρησης στις οποίες συμμετείχαν 3.699 ενήλικες. 4 από τις έρευνες εξέτασαν ασθενείς από την κοινότητα, ενώ 14 ασχολήθηκαν με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι στο 5.6% των ασθενών η ανοσμία παραμένει μακροπρόθεσμα, ενώ το 4.4% έχει αγευσία για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη μόλυνση με τον ιό. 30 μέρες μετά τη μόλυνση με τον SARS-CoV-2, περίπου στο 74% είχε υποχωρήσει πλήρως η ανοσμία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αγευσία ήταν 79%.

Στους 6 μήνες, το 96% των ασθενών δεν είχε πλέον ανοσμία ενώ το 98% δεν είχε αγευσία.

Οι γυναίκες είχαν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν ανοσμία και αγευσία σε σχέση με τους άνδρες μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, τα συμπτώματα αυτά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνουν μακροπρόθεσμα σε όσους είχαν σοβαρότερη ανοσμία και αγευσία κατά την οξεία φάση της λοίμωξης.

Μία ασθενής από το δείγμα που εξετάστηκε είχε ακόμα ανοσμία 27 μήνες μετά τη μόλυνσή της με τον ιό.

Ένας περιορισμός της ανάλυσης είναι ότι εξέτασε και μελέτες χαμηλής ποιότητας στις οποίες οι ασθενείς ανέφεραν μόνοι τους αν είχαν ανοσμία ή αγευσία, γεγονός που περιορίζει πιθανώς την ισχύ των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, η ανάλυση των δεδομένων έγινε με λεπτομέρεια και αυστηρά μέτρα και τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιήθηκαν, όταν αφαιρέθηκαν οι έρευνες υψηλής ποιότητας, γεγονός που δείχνει ότι τα αποτελέσματα έχουν υψηλή ισχύ.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ασθενών θα ανακτήσει την όσφρηση και τη γεύση εντός 3 μηνών. Ωστόσο, ένα μικρό κομμάτι θα έχει ακόμα ανοσμία και αγευσία για μεγαλύτερο διάστημα. Σε αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να χορηγηθούν εξατομικευμένες θεραπείες.

Φωτογραφία: Wilson Vitorino

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα