Αναμνηστικές Δόσεις Εμβολίων της COVID-19: Τι θα Αλλάξει το Φθινόπωρο

Τα νέα εμβόλια της COVID-19 που θα χορηγηθούν το φθινόπωρο που μας έρχεται θα πρέπει να στοχεύουν μόνο τις νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το FDA των ΗΠΑ.

Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση αυτή, πλέον περισσότερο από το 95% των περιστατικών COVID-19 παγκοσμίως προκαλούνται από υποπαραλλαγές της XBB, επομένως δεν υπάρχει λόγος τα εμβόλια να είναι διδύναμα και θα πρέπει να στοχεύουν μόνο αυτή την οικογένεια.

Η παραλλαγή XBB και οι νεότερες παραλλαγές που προέρχονται από αυτή ενοχοποιούνται για περισσότερο από το 98% των περιστατικών COVID-19 στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η XBB.1.5 ευθύνεται για το 40% των περιστατικών, η XBB.1.16 για το 18% και η XBB.2.3 για το 6% στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του FDA.

Η πρωτεΐνη ακίδα καθεμίας από τις παραπάνω παραλλαγές δεν διαφέρει σημαντικά με τις υπόλοιπες και σήμερα υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι ένα εμβόλιο που δημιουργεί ανοσία για μία από τις παραλλαγές αυτές μπορεί να προστατεύσει και από τις υπόλοιπες παραλλαγές της XBB.

«Η πορεία εξέλιξης του ιού δείχνει ότι το φθινόπωρο θα συνεχίσουν να κυριαρχούν οι παραλλαγές XBB», αναφέρει η ανακοίνωση του FDA.

Η τελευταία οδηγία του FDA σχετικά με τα εμβόλια της COVID-19 είναι ότι τα τελευταία θα πρέπει να ενημερώνονται μία φορά κάθε χρόνο στο διάστημα πριν το φθινόπωρο, έτσι ώστε να έχουμε πάντοτε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πριν την περίοδο ευρείας κυκλοφορίας του SARS-CoV-2.

Φέτος κυκλοφόρησαν διδύναμα εμβόλια καθώς η επιτροπή εμβολίων του FDA είχε συστήσει πέρσι τον Ιούνιο την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν τόσο το αρχικό όσο και τα νεότερα στελέχη. Αν και τα εμβόλια αυτά κατάφεραν να περιορίσουν τα περιστατικά σοβαρής COVID-19 στον πληθυσμό, τελικά διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητά τους φθίνει σταδιακά.

Συγκεκριμένα δεδομένα έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των παραπάνω εμβολίων στην πρόληψη των νοσηλειών περιορίστηκε στο 62% 2 μήνες μετά το εμβόλιο και στο 24% 4 μήνες αργότερα.

Η σημαντικότερη αλλαγή στα νέα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο είναι ότι δεν θα είναι πλέον διδύναμα, καθώς δεν θα περιέχουν και το αρχικό εμβόλιο. Η απόφαση αυτή προέρχεται από μία συνάντηση αντιπροσώπων του FDA με φορείς υγείας από όλο τον κόσμο, στην οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα